Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märkliga bilderna: ”Har aldrig sett det tidigare”

Foto: DAGBLADET TV/TV3

Sekunder innan avkast mot Slovenien sniffade ryska handbollsspelare ur en flaska.

Om några dagar väntar match mot Sverige – och tv-bilderna väcker starka reaktioner i Norge.

– Det är väldigt speciellt. Jag har aldrig sett det inom handbollen förut, säger veteranen Heidi Löke till Dagbladet. 

Ryssland har imponerat under handbolls-EM i Frankrike och är en av medaljkandidaterna.

På onsdag ställs laget mot Sverige i den sista matchen i mellanrundan, där det avgörs vilka fyra länder som går vidare till semifinalerna. Nu har bilder från Rysslands sista gruppspelsmatch mot Slovenien börjat spridas i Norge.

Strax innan avkast sågs nämligen flera ryska spelare sniffa från en liten flaska.

När Dagbladet visar upp tv-bilderna för de norska landslagsspelarna är reaktionen densamma hos samtliga.

– Vad är det där?

Camilla Herrem fortsätter:

 – Det där har jag aldrig sett tidigare. Det måste vara en grej som Ryssland har. Vi i det norska laget håller oss långt borta från sniffning, säger hon.

 

Norska veteranen: ”Aldrig sett det”

Veteranen Heidi Löke, 35, har under sin långa handbollskarriär, där hon bland annat vunnit EM, VM och OS, aldrig stött på något liknande.

- Aldrig. Jag vet inte vad det ska vara bra för. Det där har jag aldrig sett inom handbollen förut, det är väldigt speciellt.

Dagbladet har varit i kontakt med den ryska presschefen som berättar att det är ammoniak som spelarna sniffar innan matchen.

– Det finns inte med på dopinglistan och är inte förbjudet av Wada. Tusentals utövare i USA och Europa anvvänder det, säger Artem Lisovskij till tidningen.

 

Forskaren: ”Definitionen av doping”

Bilderna på de ryska handbollsspelarna för tankarna till sommarens VM-slutspel i fotboll, där de ryska spelarna då skapade rubriker genom att göra exakt samma sak.

Efter uttåget mot Kroatien uppmärksammades tv-bilderna från spelartunneln, där flera spelare sniffade ammoniak.

Den tyske forskaren Fritz Sörgel, chef vid det biomedicinska institutet i Nürnberg, slog då larm och menade att det borde klassas som doping.

– Ammoniak förskjuter trötthet och är väldigt kraftfullt. Det verkar snabbare än nikotin och koffein då det går rätt in i lungorna. Om man lägger ihop allt är det här definitionen av doping. Enligt mig borde det vara förbjudet, sa Sörgel till tidningen Bild. 

Han fortsatte:

– Alla vet att en kombination av nikotin, koffein och något som ammoniak har samma effekt, minst, som ett förbjudet preparat. Dopingforskare kallar det här för ”kombinerad doping”. Vi har sett den typen av doping i fotbollen i många år: Blanda allt möjligt med allt som är möjligt.

 

LÄS MER: Allt om handbolls-EM – spelschema och tv-tider

LÄS MER: Experten rankar – så bra är alla EM-lag 

Vännerna vittnar om en annan sida hos Johaug

REPORTAGE: Personerna i Therese Johaugs närhet berättar: ”Haft det otroligt tufft”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.