Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman: ”Brister nu när jag pratar om det”

Sverige till semifinal i handbolls-EM: ”Sanslöst"
Pernilla Chrintz, mamma till handbollsstjärnan Valter Chrintz.
Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN

Valter Chrintz, 21, förutspådde straffrysaren och blev stor hjälte mot Norge.

– Alla kommer att tänka att jag är helt dum i huvudet, men fråga min kära mor, utbrast han efteråt.

Sagt och gjort:

– Han har alltid varit en drömmare, säger Pernilla Chrintz.

Det svenska handbollslandslaget stod för en bragdvändning i ödesmatchen mot Norge.

Efter att ha legat under med fyra bollar hämtade de blågula ikapp under slutminuterna. Med 15 sekunder kvar fick Sverige straffkast och chansen att sätta 24-23.

Klev fram gjorde... Valter Chrintz.

Den 21-årige jättetalangen som kallats in som reserv.

Det som följde efteråt är redan en svensk klassiker. Chrintz skickade in det matchavgörande målet i den norske målvaktens vänstra kryss och den sensationella vändningen var fullbordad. Glädjen var total och 21-åringen kunde inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag har blackout. Jag visste inte var jag skulle lägga den, sa han.

”Alla kommer tro att jag är dum i huvudet”

Sen avslöjade han att han redan på bussen hade spelat upp scenariot, med den avgörande straffen i slutskedet, i sitt huvud.

– Då får man upp bilder, man vet vilka man möter. Jag fick upp bilden att vi skulle få straff i slutet, att jag skulle ta den och gjorde mål. Alla vill bli hjälte och jag blev det i dag.

– Alla kommer att tro att jag är helt dum i huvudet som tänker så, men fråga min kära mor. Hon tänkte likadant när hon spelade pingis.

Mamma Pernilla Chrintz bara skrattar när SportExpressen når henne når dagen efter bragden.

– Jag såg att han sa det där, men jag vet inte.. att han skulle ta en straff i det läget, den såg man inte komma.

Mamman: ”Då brast det för oss”

Hon fortsätter:

– Valter är en drömmare. Det har han alltid varit. Han har drömt om de här scenarierna sen han var liten, målat upp bilder i huvudet. På gott och ont. Jag ser också saker i bilder och ibland kan folk tänka att vi är från en annan planet.

Hur var det att se straffrysaren?

– Vi satt här, jag och Anders (Valters pappa), och tittade på matchen. Jag tittade väl tills det var tio minuter kvar, sen gick jag undan och satte mig i ett annat rum. Jag kunde inte kolla. Det blev för nervöst för mammahjärtat.


Pernilla och Valter Chrintz.

Så du såg inte straffen?

– Nej, Valters pappa rapporterade åt mig och när jag fick höra att han skulle ta straffen gick jag ännu längre bort. Jag vågade inte. Jag tänkte bara ”Inte ska väl Valter ta den, i ett så avgörande läge?”. Men han tog den och det gick bra, så det var skönt.

När allt var klart kunde hon dock återgå till tv:n. Och när Valter Chrintz brast ut i gråt, då blev det känslosamt hemma i Åhus.

– Då brast det för oss. Och det brister för mig nu när jag pratar om det. Det är så mycket känslor. Man vet hur mycket hårt jobb och vilka drömmar som ligger bakom. Det är många tårar av glädje som har runnit här. Valter har alltid visat mycket känslor.

– Jag tror att det är vanligt för idrottare att man har sina knep inför matcher, man har olika triggers och målar upp alla potentiella scenarier för att tagga i gång.

Nu väntar semifinal mot Danmark eller Frankrike i Budapest på fredag. Förhoppningsvis också en EM-final på söndag.

Den stora frågan nu: Vad ser du framför dig?

– Haha, det tänker jag inte avslöja.

Pernilla Chrintz avslutar:

– Men jag har en känsla om vilken valör det blir.

Hellgren har höga förväntningar på Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.