Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Revanschen: "Folk har snackat ner oss"

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN

ZAGREB/STOCKHOLM. Semifinalen mellan Sverige och Danmark blev ett osannolikt drama.

Vid full tid var ställningen lika efter att danskarna kvitterat i sista sekunden – men Sverige lyckades till slut vinna.

– Det här är idrottshistoria, säger kommentatorn Robert Perlskog i TV3.

– Det är helt galet, säger hjälten Mattias Zachrisson.

Sverige fick en drömstart i matchen mot Danmark – där danskarna på förhand gällde som stora favoriter.

Laget saknade dessutom storspelare som Simon Jeppsson och Albin Lagergren.

Stjärnan Jim Gottfridsson piskade 1-0 direkt, och efter flera bra anfall ledde Sverige tidigt med 3-1.

Sverige fortsatte att spela bra anfall, där en läcker tittfint från Gottfridsson fram till Niclas Ekberg stod ut, samtidigt som det danska försvarsspelet inte fungerade.

"Det har varit en skandal", skrev den danske handbollsreporter Emil Hansen i Ekstrabladet.

Den danske stjärnmålvakten Niklas Landin presterade inte på samma nivå som tidigare i turneringen, och efter en dansk timeout byttes han ut.


LÄS MER: Allt du behöver veta om EM-finalen Sverige-Spanien

Andreas Palicka stor hjälte

Sverige var som mest uppe i en ledning med fem bollar – men mot slutet av den första halvleken stannade anfallsspelet av och i paus hade ledningen hade krympt till 16-14.

Sverige hade inte gjort ett spelmål på 15 minuter innan Jim Gottfridsson sopade in 19-14 från nio meter.

Samtidigt satte svenskarna sina straffar – och målvakten Andreas Palicka storspelade i målet. I början på den andra halvleken hade Lundasonen en räddningsprocent på 50 procent (!). 

– En hjälte, konstaterade expertkommentatorn Claes Hellgren i TV3.

Osannolikt drama

Det danska laget åt sig in i matchen allt mer, och Mikkel Hansen var en av nyckelspelarna. Vänsternian var felfri från straffpunkten och när han sänkte sin åttonde straff var ställningen utjämnad.

Men tack vare två snabba mål från Mattias Zachrisson – och fler viktiga räddningar av Palicka – var Sverige uppe i en tvåmålsledning igen.

Sedan skedde det otänkbara.

När det återstod tio sekunder var ställningen var 28-27 och det var svenskt anfall.

Sverige såg ut att kunna döda tid och avgöra matchen, men då sköt Jerry Tollbring och träffade stolpen.

– Jag måste ta läget, han är inte nära skottet men det är otur att jag får den i stolpen. Just då tänkte jag: “Fan, nu har jag gjort de besvikna och nu har jag sumpat det”, säger Tollbring.

Danmark vansinneskontrade för att jaga en kvittering. 

Med fyra sekunder kvar stod Mikkel Hansen för en osannolik passning, från mittpunkten, fram till Lasse Svan – som satte dit kvitteringen i den allra sista sekunden.

Sverige klara för final

Matchen gick till förlängning – och Sverige lyckades stå emot trots den tunga avslutningen efter full tid. Sverige vann med 35-34.

– Det är helt otroligt vilken bragd, säger experten Claes Hellgren i TV3.

Sverige vann matchen efter en dramatisk avslutning – och är klara för EM-final. Där ställs man mot Spanien. 

Senast Sverige spelade EM-final var 2002.

Doldisen Linus Arnesson, som inte spelat en minut under hela mästerskapet, var en av Sveriges storspelare i matchen – och tog Sverige sista avslut.

– Jag kände att jag tvekade lite innan full tid, och det fick jag inte göra igen. Det var dags att kliva fram, och det fick ju bra, säger han till TV3.

Hjälten: "Det är helt galet"

Mattias Zachrisson var lyrisk efter matchen:

– Det är helt fantastiskt, vilken jävla lagmoral. Att vi kan lugna ner oss som lag, samla oss och vinna den här matchen är helt otroligt. Vi ska göra allt vi kan i finalen. Vi har redan en medalj, vem fan hade trott det innan det här mästerskapet. Vi är överlyckliga. Vi har slagit ut en guldkandidat, det var ingen som trodde på oss före mästerskapet. Det är helt galet, säger han i TV3.

Målvaktshjälten Andreas Palicka:

– Jag hade boostat upp mig rätt rejält och dunkat huvudet i väggen. Det är helt sjukt. Jag är så stolt och glad. Det är helt sjukt att kunna stå emot så här i 70 minuter.

Jim Gottfridsson:

– Jag har vunnit Champions League och det rankar jag som störst i karriären. Men om vi vinner på söndag är det ännu större. Så häftigt, vem trodde detta när vi träffades 2 januari? Vi har haft lite tur, men bra lag har väl tur.

"Folk snackar ner oss"

Efter matchen var svenskarna inne på att faktumet att de haft låg press på sig bidragit till insatsen i mästerskapet.

– När folk snackar oss kanske vi spelar bättre, säger Jerry Tollbring.

Jim Gottfridsson svarade också på kritiken:

– Det här med att folk snackar ner oss och att vi ska ha problem att göra mål... vi gör 35 mål mot Niklas Landen och Jannick Green, vi bara kör och har roligt i dag. Det visar att när vi har roligt, så kan man räkna med det här laget.

Förbundskaptenen Kristján Andrésson var inne på samma sak i TV3:s sändning.

– Det är vissa som inte ens tycker att vi ska vara i semifinal, säger han.


LÄS MER: Ilska i Danmark – "En enorm besvikelse"

Larholm: "Mer kött, blod och fett"

Sävehofspelaren Jonas Larholm fanns med i den svenska OS-trupp som bärgade ett silver i London 2012.

– Det var en riktig fullträff i kväll, säger han i Expressen TV:s sändning.

Larholm har ett förflutet i den spanska storklubben FC Barcelona. Han menar att det finns stora skillnader mellan Spanien och Danmark.

– Spanjorerna är tuffa, men det är lite skillnad mot Danmark. Danmark är mer kött, blod och fett och så där. Spanjorerna är lite mer tekniska och spelar på andra styrkor än vad Danmark gör. De har ett lurigt försvarsspel och bra målvakter. Sedan har de ett glimrande anfallsspel, mycket bra på linjen också. Det blir lite annorlunda, men Sverige har plockat fram ess ur rockärmen ur hela turneringen. Allt är möjligt, säger Jonas Larholm i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.