Svenska landslaget efter förlusten mot Montenegro. Foto: Aleksandar Djorovic / TtSvenska landslaget efter förlusten mot Montenegro. Foto: Aleksandar Djorovic / Tt
Svenska landslaget efter förlusten mot Montenegro. Foto: Aleksandar Djorovic / Tt
Isabelle Gulldén har varit Sveriges bästa spelare. Foto: Leif R Jansson / ScanpixIsabelle Gulldén har varit Sveriges bästa spelare. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Isabelle Gulldén har varit Sveriges bästa spelare. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Pernilla Wiberg är en av de bästa i svenska landslagets historia. Foto: Tor Gunnar BerlandPernilla Wiberg är en av de bästa i svenska landslagets historia. Foto: Tor Gunnar Berland
Pernilla Wiberg är en av de bästa i svenska landslagets historia. Foto: Tor Gunnar Berland

Listan väcker ilska hos svenska legendarerna

Publicerad

Handbolls-EM i Kroatien och Ungern pågår för fullt.

Den danska tidningen Ekstra Bladet publicerade på onsdagen en lista över de snyggaste spelarna i mästerskapet.

Detta får tidigare svenska landslagsspelare att reagera.

– Det är onödigt och idiotiskt, säger Johanna Wiberg till SportExpressen.se.

"Vi vet att det är motbjudande att bedöma handbollsspelare på utseendet, men vi kunde inte motstå frestelsen", skriver danska Ekstra Bladet i en artikel som publicerades under onsdagen.

Artikeln heter "EM i sexappeal: Här är de tio vackraste tjejerna" och innehåller en lista på vad Ekstrabladet anser är de mest attraktiva spelarna i handbolls-EM i Kroatien och Ungern.

Johanna Wiberg har varit lagkapten i det svenska landslaget och deltagit i både OS och VM.

Hon fördömer Ekstra Bladets lista.

– Det är onödigt och idiotiskt, en sådan lista behövs inte. Det är prestationen som ska bedömas, inte något annat, säger Wiberg till SportExpressen.se.

"Ska absolut inte finnas"

Johanna Wiberg.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Wiberg menar att det knappast skulle ha sammanställts en liknande lista under ett mästerskap för män.

– Jag har inte sett någon sådan lista under ett herrmästerskap, och tycker absolut inte att det ska finnas under ett dammästerskap heller, säger Wiberg.

Hon får medhåll från Teresa Utkovic, också hon med flera internationella mästerskap i bagaget.

– Det är tråkigt att det fokuseras på det. Man gör inte det med herrspelarna, vad jag vet, säger Utkovic.

Den före detta högersexan berättar att det här inte är första gången.

Under EM 2008 fanns hon med på en liknande lista.

– Som spelare är det ingen stor sak, jag personligen tog inte illa vid mig. Men jag blir hellre bedömd för mina prestationer, säger Utkovic.

"Det är bara trevligt"

Någon som är mer positivt inställd till Ekstra Bladets sammanställning är Norges Nora Mørk, som är med på listan.

– Det är fint det. Jag är ju här för att spela handboll. Men om någon tycker jag är söt så är det bara trevligt, säger hon till Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag