Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”Är vi som har legat på dem om svar”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Med en dag till premiären av handbolls-VM tvingades Tjeckien dra sig ur.

Sverige, som skulle möta nationen på torsdag, fick läsa om beskedet i medierna.

– Det är vi som har legat på IHF om svar, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig.

Under onsdagskvällen drar herrarnas handbolls-VM i Egypten i gång. Sveriges premiär väntar till torsdagen. Först var Tjeckien det tänkta motståndet, men efter flera coronafall i truppen tvingades nationen hoppa av mästerskapet helt. I stället ställs Sverige mot Nordmakedonien.

– Det är klart att det är omtumlande på många sätt. Jag tror inte det är det fokuset någon nation eller förbund skulle vilja ha inför ett världsmästerskap. Vi har vetat sedan september vilka vi ska spela mot i gruppen och börjat förberedda för det. Framförallt gjort de tekniska och taktiska analyserna av motståndarna, säger Fogelström.

”Vi har själva fått söka information”

Med tanke på pandemin har det internationella handbollsförbundet (IHF) tagit fram ett reglemente för eventuella coronautbrott.

– Det är svårt att hantera när allting kastas om helt hela tiden. Det har varit tydligt i reglementet vi har fått från internationella förbundet att det här kan hända och att det är Nordmakedonien som är först på listan, säger den före detta landslagsspelaren.

Men när flera spelare i Tjeckien testade positivt var det Sverige som fick vända sig till IHF för svar.

– Jag önskar att kommunikationen var bättre från deras sida när det väl skedde. Det är vi som har legat på dem om svar. Vi hade uppskattat mer kommunikation.

– Vi har själva fått söka information och frågat vad det är som händer. Då har det sagt att ”Tjeckien ska delta, och händer det något så kommer vi kontakta er direkt”. Trots det var det ändå via medier och hemsidor vi fick informationen. Jag tycker det är lite tråkigt att det behöver vara så.

Kastat om i förberedelserna

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg har fått ställa om förberedelserna tätt inpå premiären.

– Det har varit speciellt, samtidigt tycker jag att vi har löst det på ett bra sätt med tanke på förutsättningarna, säger han.

Vad har ni gjort?

– När vi fick beskedet i går började vår analysman titta på matcher och analysera Nordmakedonien. Vi har tittat på videomaterial under kvällen, natten och morgonen. Sen hade vi en liten videogenomgång med spelarna på morgonen och ska ha en ny senare i kväll innan träningen.

– Vi får mindre tid att för detaljer men så är situationen och det får vi göra det bästa av.

Vad säger du om era nya motståndare, Nordmakedonien?

– Jag tycker det är ett väldigt bra handbollslag. Många duktiga spelare som kan mycket. De har stora stjärnor med mycket erfarenhet. Det blir en tuff match.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.