Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer bli en av de bästa i världen”

Eric Johansson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. I Eric Johansson har Sverige fått en storskytt av högsta snitt.

Nu hyllas 22-åringen av lagkamraterna.

– Han kommer bli en av de bästa i världen, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till Expressen. 

Eric Johansson har en enorm debutsäsong i Kiel bakom sig. Den Guif-fostrade vänsternian, som kom till Bundesliga från norska Elverum, har varit en av lagets bästa spelare. 

Men med sju veckor kvar till VM-premiären skadade 22-åringen handen, ett ben i handen var brutet, och prognosen sa fyra till sex veckors frånvaro.

Johansson hann, till förbundskapten Glenn Solbergs stora lättnad, blir spelklar till hemmamästerskapet och i segermatchen mot Ungern (37–28) var han en av Sveriges förgrundsfigurer med sina sex mål.

– Det känns som att jag hittat rytmen mer nu jämfört med de två första matcherna. Alltid skönt att man hittar tillbaka lite grann. Det är alltid skönt för en niometare att få in skotten man vill ha, det stärker ens självförtroende, säger Eric Johansson om sin egen insats.

Hur nära din egen toppnivå skulle du säga att du är?

– Nja, ibland kommer man ha en del matcher där man gör mål och sedan andra där man inte gör lika många, men nu… jag känner att jag är i bra form efter skadan. Det är inga problem med formen.

Eric Johansson stänkte in sex mål mot Ungern.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Palicka: ”Glad för hans skull”

Lagkamraterna öser lovord över den 22-årige storskytten efter matchen mot Ungern.

– Det är så härligt att se honom och att det börjar lätta lite. Man har sett både i Elverum och framför allt nu den här säsongen i Kiel vad han kan göra och det är fantastiskt. Att han sakta men säkert börjar ta med sig det till landslaget är ett lyft för oss, säger vänstersexan Hampus Wanne som själv drog in nio kassar.

Målvakten Andreas Palicka: 

– Eric var ju skadad i sex veckor innan han kom hit, det får vi inte glömma, men det är inget att hymla med att han har stora kvaliteter. Det är faktiskt helt fruktansvärt vad duktig han är redan. 

– Vi jobbar stenhårt med honom så att han ska känna en fin trygghet hos oss och i dag levererade han. Man såg att han var motiverad och han hittade sitt flow i spelet. Det kanske är enklare att spela mot internationellt motstånd för de andra matcherna har ju varit lite speciella. Jag är glad för hans skull och för oss allas skull.

Michael Apelgren och Glenn Solberg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Han är inne i värmen nu”

Assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren tycker att Johansson växer in i landslagskostymen mer och mer.

– Det känns i och för sig som att han är väldigt etablerad redan. Hans skytte och typ av spel är någonting extra. Håller han i så kommer han bara bli bättre och bättre. Han är inne i värmen nu, säger Apelgren.

Även förbundskapten Glenn Solberg gillar det han har fått se hittills.

– Eric är mer än bara en skytt, jag tycker att han är en komplett handbollsspelare. Men han är ung och han kan därför variera i prestation, det vet vi, och han ska få den tid han behöver. Men det är en komplett spelare som kommer att bli en av de bästa i världen, det är jag helt säker på, säger norrmannen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.