Drömmotstånd för Sverige i slutspelet

Här är guiden med alla fakta du behöver om Handbolls-VM 2021.
Sverige möter Qatar i kvartsfinal.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Qatar slog Argentina i en ödesmatch på måndagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmark krossade i sin tur Kroatien, vilket innebär att Qatar går vidare.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige möter Qatar i kvartsfinal i VM.

Efter stor dramatik slog Qatar ut Argentina och slutade tvåa efter Danmark i grupp 2.

– Alla lag som når en kvartsfinal i ett VM är bra och vi har stor respekt för Qatar och ser fram emot att möta dem på onsdag, säger Andreas Palicka.

Sverige tog sig vidare till kvartsfinal i handbolls-VM efter en övertygande seger mot det ryska förbundslaget under söndagen och därefter fick man vänta en dag på sitt motstånd i slutspelet.

Sverige möter grupptvåorna i grupp 2 och Argentina behövde minst oavgjort mot Qatar för att lägga beslag på den platsen.

Det misslyckades Argentina med – efter en rysare mot Qatar. 

Argentina gick ifrån till en fyramålsledning i början av den andra halvleken men Qatar kom tillbaka och vann med 26-25 efter en dramatisk avslutning där ett argentinskt skott i matchens sista sekund räddades.

Sverige möter Qatar i handbolls-VM

Resultatet gjorde att Qatar var ny tvåa i gruppen men Kroatien hade fortfarande chansen att sno kvartsfinalplatsen om man vann mot Danmark senare under kvällen.

Det kroatiska laget var dock chanslöst mot Danmark som vann överlägset med 38-26 och därmed fick med sig Qatar till slutspel. 

– Under hela turneringen har vår inställning varit att fokusera så mycket vi kunnat på oss själva och det vi har kunnat påverka, säger Sveriges målvakt och lagkapten Andreas Palicka i ett uttalande efter att motståndet blivit klart.

”Det blir en tuff utmaning”

Palicka fortsätter:

– Vi visste att det stod mellan Argentina, Qatar och Kroatien men lade inte något större fokus under dagen på att spekulera. Alla lag som når en kvartsfinal i ett VM är bra och vi har stor respekt för Qatar och ser fram emot att möta dem på onsdag.

Även förbundskaptenen Glenn Solberg kommenterar motståndet. Han vill inte måla upp Qatar som ett drömmotstånd trots att Kroatien är ett betydligt mer meriterat lag.

– Qatar är ett lag vi inte ställs mot så ofta och som vi under morgondagen kommer analysera och förbereda oss för. Vi vet att de kommer att komma med mycket fysik och tunga skyttar i framför allt Frankis (Carol) och (Rafael Da Costa) Capote. Det blir en tuff utmaning, men vi kommer att göra allt för att vi ska vara obesegrade även efter kvartsfinalen, säger Solberg.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Qatar spelas 20.30 på onsdag. Om Sverige vinner den matchen väntar vinnaren mellan Frankrike och Ungern i semifinalen.

Här är alla kvartsfinaler

Danmark – Egypten

Sverige – Qatar

Spanien – Norge

Frankrike – Ungern

EM-bronset 2014 sticker ut – så har det gått de tio senaste mästerskapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.