Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kanske avslöjar det – om 15 år...”

SportExpressens Jonathan Larsson om Sveriges chanser i handbolls-EM
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Barcelona – eller inte Barcelona?

Den frågan vill Hampus Wanne, 28, inte svara på.

Hemliga matchrutinen då?

– Det håller jag nog för mig själv...

– Jag bor med Peter och det känns gött. Vi är sjukt nära polare och har laddat upp med två skärmar, två Playstation och grejer. Så det rullar på.

Hampus Wanne och rumskompisen Peter Johannessons förberedelser på uppladdningslägret i Alingsås gör lagkamraterna avundsjuka.

Men det är väl också välförtjänt för Hampus Wanne, vars uppladdningar inför tidigare mästerskap kantats av strul.

I våras missade han OS-kvalet av personliga skäl. Inför VM i Danmark 2019 insjuknade han i feber på hotellrummet i Halmstad och tillbringade ett par dagar med att ”sova och kolla golf”.

Och inför succé-VM i Egypten i fjol satt han i karantän hemma i Tyskland i tio dagar där han inte ens fick gå utanför dörren.

Turen har vänt nu?

– Haha, det har ju inte dragit i gång än. Men nä, jag hade corona i november så jag hade blivit ordentligt förvånad om jag skulle få det igen, tänker jag, säger den 28-årige göteborgaren.

Sedan samtalet gjordes med Wanne har han dock med att hinna testa positivt – men efter att ha uppvisat negativt PCR-test finns han med på det chartrade plan som tar Sverige till Bratislava. 

Kanteleganten Wanne har vuxit ut till en nyckelfigur – och världsstjärna – de senaste säsongerna. Han har fått mycket förtroende i storlaget Flensburg under tränaren Maik Machullas ledning.

– Både Flensburg och här i landslaget spelar vi mycket med kantspelarna, vi är väldigt involverade med utspel och så. Det är väldigt tacksamt. Så det känns bra.

”Det håller jag nog för mig själv...”

Med åren har också Hampus Wanne, med Önnered som moderklubb, lärt sig att disponera krafterna under ett mästerskap.

– Det är la mitt femte eller sjätte år som jag spelar i landslaget också, under säsong har jag ju fått lära mig att det är väldigt viktigt att hålla kroppen i form. Att när man får möjlighet att vila – då ska man vila. Sen har jag ju mina rutiner i hur jag förbereder mig och så där. Under ett mästerskap blir kroppen ordentligt sargad efter ett par matcher. Så är det bara. Då är det viktigt att huvudet är fräscht och jag tycker jag har lärt mig rätt bra hur jag ska koppla av och koppla på .

Du har något superknep där eller?

– Nja. Precis som alla har jag också rutiner för att få huvudet att förstå att det är match nu. Men vad jag gör innan match... det håller jag nog för mig själv, säger Wanne.

Det kan du avslöja efter karriären om femton år?

– Haha. Ja, kanske.

Enligt flera medieuppgifter i europeiska tidningar har Wanne nästa säsong kritat på för storklubben Barcelona. Det är ingenting som Wanne vill kommentera, utan lägger i stället fokus på kommande EM.

– Jag tycker inte vi är storfavoriter i någon match utan vi måste ta varje nation på absolut största allvar. Särskilt i EM är varje match svintuff, tycker jag. Att börja tänka på mellanrundan och sånt nu är inte riktigt min grej. Börjar man sväva i väg kommer det lätt en knäpp på näsan.

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.