Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sågar sig själv: ”Jag var riktigt jäkla dålig”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverige är vidare till huvudrundan i handbolls-EM. 

Den sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien blev en rysare där poängen säkrades i slutsekunderna. 

Målvakten Andreas Palicka är självkritisk efter matchen. 

– Ibland är målvakten riktigt jäkla dålig och det var jag i dag, säger han.

Sverige var piskat att ta poäng i den sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien för att ta sig vidare i handbolls-EM. 

Men Sverige fick tidigt problem mot Tjeckien, som man aldrig förlorat mot tidigare. 

Det svenska spelet såg stundtals krampaktigt ut och målvakterna Andreas Palicka och Peter Johannesson stod för flera tunga misstag. 

Sverige kunde gå till halvtidsvilan med ett måls ledning och i början av den andra halvleken stämde spelet bättre. Till stor del tack vare Hampus Wanne och Oscar Bergendahl kunde svenskarna jobba upp sig till en tremålsledning, men Tjeckien jobbade sig tillbaka. Efter ytterligare ett misstag i det svenska målet var ställningen 22-22 med mindre än tio minuter kvar att spela.

– Vad är det med de svenska målvakterna i dag, frågade sig kommentatorn Robert Perlskog i TV6. 

Sverige vidare efter oavgjort mot Tjeckien

Avslutningen av matchen blev en rysare in i det sista där lagen följdes åt poängmässigt. 

Lukas Sandell skickade in 27-26 till Sverige när det återstod en minut och 45 sekunder, och hoppet för seger levde. 

Men Tomas Babak kvitterade i det efterföljande anfallet och satte press på Sverige inför avgörandet – och med 20 sekunder valde förbundskaptenen Glenn Solberg att ta timeout. 

Sverige lyckades inte göra mål och matchen slutade 27-27 – vilket innebär att Sverige stannar på samma poäng som Tjeckien i gruppen är vidare till huvudrundan på bättre målskillnad. Landslaget har nu sämre chanser att nå semifinal än vad de hade haft vid seger. 

– Det var lite knackigt, de gör lite lätta mål. Men vi håller huvudet kallt och spelar lugnt och sansat. Det viktiga var att vi gick vidare, säger Niclas Ekberg i TV6. 

Kritiken: ”Det är en dålig tendens”

TV6:s expert Martin Frändesjö var missnöjd med Sveriges insats och lyfte en oroväckande trend för landslagets prestationer över tid de senaste åren. 

– Jag känner att det är en dålig tendens. Silver för ett år sedan, lite sämre OS. Vi bygger upp förväntningar, jag trodde mycket mer. Men det går neråt hela tiden, och det är inte mycket ljusglimtar. Vi har definitivt inte fått med oss målvakterna som alltid höjt oss eller räddat oss men i dag har vi inte en enda räddning i andra halvlek. Svensk handboll är uppbyggd kring att målvakterna tar en hel del, säger Frändesjö.

Peter Johannesson fick dock med sin en räddning i den andra halvleken. 

Andreas Palicka var självkritisk efter matchen. 

– Ibland är målvakten riktigt jäkla dålig, och det var jag i dag, säger han. 

– I andra halvlek börjar jag jaga räddningar, det blev stressat läge där och grabbarna framför var också stressade för vi fick inte tag på det vi brukar. Det sker ibland tyvärr. Det har sett annorlunda ut väldigt många andra gånger. Det var för dåligt från min sida i dag. 

Förbundskaptenen Glenn Solberg tror att målvaktsspelet blir bättre framåt under turneringen.

– Jag skulle inte säga att jag är orolig, vi borde haft fler räddningar men det vet alla. Vi ska kämpa tillsammans som ett lag och hjälpa målvakterna att få fler räddningar och en bättre känsla. 

Det här var enligt TV6 första gången Tjeckien tog poäng av Sverige.

Handbollsikonen har höga förväntningar på Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.