Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Piken mot ”sitt” Norge – möts i ödesmatchen

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Efter segern mot Tyskland med 25–21 i handbolls-EM väntar på tisdag en nyckelmatch mot Norge.

Och det är en match som blir speciell på flera sätt, inte minst för Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

– Det är speciellt att spela mot ditt eget land och mot spelare du tränat i flera landslag, säger han.

– Vi har inte vunnit mot dem på ett tag och det är dags att vi slår dem nu, säger Albin Lagergren.

Sverige utmanövrerade det tyska laget i handbolls-EM och segrade med 25–21 under söndagskvällen.

Detta sedan bland annat Jim Gottfridsson inlett med att vara inblandad i flera mål i matchupptakten.

– Jag är nöjd. Jag tar stort ansvar och jag tror inte att jag kunde gjort mer i dag. Jag hittar några mål och några bra passningar i dag, säger han själv om sin insats.

Därefter gjorde bland annat Hampus Wanne ett par mål. Men Sverige hade också en rad skott i målramen och oturen såg nästan ut att grina laget i ansiktet under ett antal mållösa minuter.

Men efter den första halvlekens slut var ställningen 12–10 i svensk favör.

Väl i den andra halvleken höll Sverige fortsatt undan, även om Tyskland låg på under slutet av matchen. De var bland annat uppe och nosade med en 15–15-kvittering en bit in i halvleken.

Men Sverige höll undan och vann med 25–21. Trots det var Jim Gottfridsson inte helt nöjd

– Vi har lite tekniska fel och det måste bli bättre. Mot ett bättre lag blir det tre mål i baken. Men förbättringspotentialen med så många räddningar finns också i att vi borde kunna få någon kontring till, säger Gottfridsson.

”Det är dags att vi slår dem nu”

Härnäst väntar en viktig match mot Norge på tisdag. En match som ser ut att bli avgörande när det kommer till att knipa en semifinalplats för Sverige.

– Det blir en jäkligt rolig match. Det är bara att ladda om och sen är det väl de med den bästa dagen och lite mer vilja som tar det, säger Jonathan Carlsbogård.

För det är väl ändå något speciellt ändå?

– Det är klart att det är något speciellt. Sen är det ett väldigt bra lag och vi vill vinna lika mycket oavsett vilka vi möter.

Även lagkamraten Albin Lagergren ser fram emot matchen med vårt västra grannland. Och inspirerad verkar han, eller helt enkelt sugen på en seger.

– Det ska bli en väldigt rolig match att spela. Vi har inte vunnit mot dem på ett tag och det är dags att vi slår dem nu. Jag tycker att vi presterat ungefär lika bra hittills. Så det är väl fifty-fifty.

Samtidigt lägger Jim Gottfridsson favoritskapet på Norge, som ju under söndagskvällen spelar mot Spanien.

– Vi gör det bättre för varje landskamp, samtidigt som de har ett par världsspelare. Så det är väl lite fördel Norge. Klart man längtar fram emot att spela mot Norge. Det handlar om en avgörande match om en semifinalplats och det ska bli fantastiskt kul.

Solberg ställs mot ”sitt” Norge

Vad är det ni måste se upp med?

– Det är bredden. De är duktiga över hela banan och har spets i spelare som vi måste få träff på från början. Vi måste få dem att tycka att handboll är tråkigt just den dagen. Det ska vi försöka göra mot så många spelare som möjligt, säger Jonathan Carlsbogård.

En som man kan tänka sig får en lite mer speciell tisdagskväll är Sveriges förbundskapten, Glenn Solberg, som ju själv är från just Norge. Han har dessutom jobbat runt de norska landslagen tidigare.

– Det blir en tuff match mot ett bra lag och det blir väl dagsform som avgör. Det blir nog en väldigt fartfylld match.

Är det en speciell match för egen del?

– Det är klart… Jag har varit en del av laget i många år men när man står där och matchen börjar är allt glömt. Då handlar allt bara om att vinna.

Så du vill inte trycka dit dem lite extra?

– Trycka dit dem är väl lite hårt… Men det är klart att det skulle kännas bra att vinna mot Norge. Det handlar om en semifinal. Det är speciellt att spela mot ditt eget land och mot spelare du tränat i flera landslag. Men den känslan slår inte att ta sig till semifinal.

”Polen som ut som ett division 2-lag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.