Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hjälten i tårar: ”Jag var så sjukt nervös”

Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN
Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN
Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN

Sverige är klart för semifinal i handbolls-EM.

Peter Johannesson storspelade när Sverige vände underläge till seger i ödesmatchen mot Norge. 

Valter Chrintz, 21, avgjorde på straff med tio sekunder kvar. 

– Jag var extremt nervös måste jag säga, säger Valter Chrintz. 

Sverige var piskade att vinna mot Norge i den sista gruppspelsmatchen för att nå semifinal. Redan inför matchen drabbades Sverige av två nya coronafall, däribland målvakten och nyckelspelaren Andreas Palicka. 

Och när matchen till slut blåstes i gång hade Sverige svårt att hänga med Norge på planen. Norge vann den första halvleken med 14-9. 

Men i den andra halvleken vaknade Sverige. 

Det svenska försvaret lärde sig att hantera den norska offensiven samtidigt som det svenska anfallsspelet blev allt bättre. 

Sverige åt sig närmare och närmare, men när slutminuterna närmade sig ledde Norge fortfarande med 23-20. Då spikade inhoppande målvakten Peter Johannesson igen i målet samtidigt som Sverige fortsatte att göra mål.

– Det är en känsla att man har något att förlora. Därefter kör man bara, säger Peter Johannesson. 

Svensk bragdvändning mot Norge 

Vid ställningen 23-23 hade Sverige ett anfall med möjligheten att gå upp i ledningen. Efter kamp på sexmeterslinjen ordnade Oscar Bergendahl fram en straff. En straff som skulle skjutas av Valter Chrintz, 21. 

Chrintz, som kallades in till truppen under turneringen efter alla coronafall, stegade fram och gjorde 24-23 till Sverige. Norge hade sedan tio sekunder på sig att kvittera. Men Sverige höll tätt, vann med uddamålet och är klart för EM-semifinal.

– Man tänker på allt i hela världen. Alla tankar bara snurrar. Jag försökte lugna mig lite och bara ta det lugnt. Jag la en fint, men sedan kommer jag inte ihåg vad som hände. Jag har blackout. Jag visste inte var jag skulle lägga den, säger Chrintz. 

Chrintz om tårarna

Efter matchen brast Valter Chrintz ut i gråt på planen när laget firade avancemanget.

– Man är extremt trött. Det är så mycket känslor som kommer upp. Det var glädjetårar och alla känslor kommer på en och samma gång, säger Valter Chrintz. 

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg var mycket nöjd efter avancemanget. Han hyllar det svenska försvarsspelet i andra halvlek.

– Det är en arbetsmoral som är helt amazing. Vi har fått till det väldigt bra. Då har man möjligheten att göra lite fel framåt men ändå hänga med i matcherna. Jag är glad över att vi har ett så stabilt försvar, säger han. 

Hellgren har höga förväntningar på Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.