Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömlottning för svenska herrarna

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I sommar är det dags för årets stora handbollsfest, OS i Tokyo. 

När grupperna lottades under onsdagen står det klart att Sveriges handbollsherrar får en drömlottning – medan damerna ställs mot betydligt tuffare motstånd. 

– Det är absolut en tuff lottning, säger damernas förbundskapten Tomas Axnér.

Sveriges handbollsherrar lyckades efter ett kval kvalificera sig för sommarens OS i Tokyo. Under onsdagen lottades grupperna, och Sverige, som nyligen tog silver i VM, får en drömlottning. 

De svenska handbollsherrarna ställs mot titelförsvararen Danmark, Portugal, Japan, Egypten och Bahrain i grupp B.

Ställs mot Danmark

Bahrain och Japan anses som de två svagaste nationerna i hela OS, medan Danmark, som nyligen slog Sverige i VM-finalen, får anses som favorit. 

– Det är jättesvårt att på förhand spekulera i vad som är en bra eller dålig lottning. Danmark är världsmästare, Egypten spelade jämnt med både oss och Danmark i VM, Portugal besegrade oss med tio mål förra året och en hemmanation är ofta svår att möta. Vårt första mål är att gå till kvartsfinal och det tycker jag att vi har goda chanser till, lyckas vi med det kommer det ju att bli stentufft vilka vi än möter, säger herrarnas förbundskapten Glenn Solberg om motståndet i ett pressmeddelande. 

I grupp A lottades Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien och Argentina mot varandra. 

”Tuff lottning”

De svenska damerna fick däremot en betydligt tuffare lottning. Sverige hamnade i grupp B med Spanien, Ryssland, Ungern, Frankrike och Brasilien. 

De två svagaste lagen, Japan och Angola, hamnade i grupp A. 

– Det är absolut en tuff lottning, men den kunde också ha varit värre. Men vi är i en grupp med fem europeiska lag plus de sydamerikanska mästarna, så det blir fem väldigt tuffa matcher. Det finns ingen räddningsplanka i vår grupp. Frankrike och ROC är två guldkandidater som alltid är svåra att rå på, men det krävs också att vi får in fullträffar mot Ungern och Spanien om vi vill slippa ställas mot en gruppetta i en eventuell kvartsfinal, säger den svenska förbundskaptenen Tomas Axnér.

Herrarna spelar den första matchen den 24 juli, medan de svenska damerna går in i turneringen den 25 juli. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.