Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska drömmen om guld krossad i handbolls-VM

Sverige förlorade mot Frankrike – möter nu Spanien i bronsmatchen.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Drömmen om ett VM-guld på hemmaplan är krossad. 

Sverige föll mot Frankrike i semifinalen med 31-26. 

– Jag är sjukt förbannad, säger Hampus Wanne. 

Det var tätt och målsnålt, i alla fall under matchens inledande minuter. Men sen tog Frankrike över taktpinnen, överlistade Andreas Palicka ett par gånger och fick kontroll över matchen. 

Sverige hade problem att få målskyttet att lossna ordentligt och läget blev inte bättre av att de drog på sig ett antal utvisningar i den första halvleken. 

När visslan ljöd efter de inledande 30 minuterna så hade Frankrike ledningen med 16-12. 

Sverige kollapsade i slutet

Sverige inledde den andra halvleken bättre än vad de avslutat den första och strax efter 15 spelade minuter lyckades Sverige på allvar äta upp det franska försprånget. Fyra måls underläge med bara två måls underläge och med ett högljutt hemmastöd i ryggen – rekordsiffran 19 128 åskådare – vittrade Glenn Solbergs manskap blod. 

Men – en ny utvisning gav Frankrike ett mål och andrum. Med tre måls överläge började fransmännen lugna ner sina anfall för att få klockan att gå. Sverige började anfallare mer och mer desperat – men utan att få den utdelning de ville ha. 

I stället kunde Frankrike utöka och gå upp i en femmålsledning med sju minuter kvar. Som lök på laxen för svensk del åkte Jonathan Carlsbogård ett rött kort kort därefter. 

Wanne: ”Sjukt förbannad”

Det blev ett för tungt underläge att hämta upp. Sverige föll mot Frankrike med 31-26. 

– Jag är sjukt förbannad. Vi missar alldeles för mycket. Lägen som vi inte missat under hela turneringen. Det är förkrossande så klart, att inte få spela finalen, säger Hampus Wanne. 

– Deras målvakt ska ha kredd, han tar bollarna, men vi måste sätta dit fler. 

Ni var på väg att äta er ikapp, hur gick tankarna då? 

– Att vi var på gång. Man känner att man flyger fram. Jag trodde på det enda in i det sista. Man försökte gå för allting. Försökte bli kreativa och hitta luckor. Men de är också väldigt duktigt att få fatt i bollen, säger Wanne. 

Assisterande tränaren Michael Apelgren: 

– Vi kan alltid fundera på vad vi kunde ha gjort mer. Vi blev lite för glesa i perioder. Vi gör det okej men om man ska vinna VM-guld så måste man göra det världsklass, säger Apelgren. 

I stället för en stekhet final mot Danmark på söndag väntar nu i stället bronsmatch mot Spanien. 

– Vi sover lite sämre i kväll, men laddar om i morgon som vilken annan match som helst, säger Jonathan Carlsbogård.

”Domarna dömer efter olika regelböcker”

Jonathan Carlsbogård åkte på rött kort i slutminuterna mot Frankrike.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.