Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Riskerar att bli ett kalkon-VM”

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: DAVID BITZEN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Tjeckien drar sig ur handbolls-VM på grund av smittspridning i laget. 

Nu får Nordmakedonien platsen och ställs därmed mot Sverige i premiärmatchen på torsdag. 

– Det kommer bli svårare att möta Nordmakedonien eftersom vi har mindre tid att förbereda oss, säger förbundskapten Glenn Solberg. 

Handbollsfesten börjar på onsdag i Egypten och för första gången kommer 32 lag att vara med. 

Sverige skulle inleda resan på torsdag med ett möte mot Tjeckien. Men uppladdningen inför premiärmatchen har varit kaosartad för det tjeckiskiska landslaget. Totalt nio spelare och sex ledare testades positivt under landslagssamlingen. Därför tvingades de att skjuta upp resan till Kairo en dag, från tisdag till onsdag. 

Nordmakedonien kan ta över platsen

Nu meddelar de att de inte kommer till spel. 

Tjeckien har valt att dra sig ur mästerskapet till följd av smittspridningen i laget. 

– Av 21 spelare hade vi en stor andel erfarna spelare, 17, som inte kunde spela. Och till det kunde vi heller inte resa med hela laget, och inga tränare som leder laget kan resa. Vi bedömde det som för riskabelt från ett hälsoperspektiv, säger det tjeckiska handbollsförbundets ordförande Jaroslav Chvalný enligt nyhetsbyrån Onlajny

Tränaren Daniel Kubes:

– Besvikelsen var enorm. I går trodde vi att vi skulle kunna åka. Men situationen är väldigt tråkig, och vi får ta det som det är.

Wislander: ”Kalkon-VM”

Det internationella handbollsförbundet meddelar att Nordmakedonien tar över platsen och ställs såldes mot Sverige i premiärmatchen på torsdag. 

Radiosportens expert Magnus Wislander tar emot beskedet med oro.

– Det är ju inget positivt tecken på något sätt, om det ska fortsätta så här blir det mer ett kalkon-VM av det hela, säger Wislander till Sveriges Radio.

Senare under tisdagskvällen förklarade förbundskapten Glenn Solberg situationen på en digital pressträff från Kairo. 

– Det kommer bli svårare att möta Nordmakedonien nu eftersom vi har mindre tid att förbereda oss för dem. Men vi har bestämt oss för att anta den utmaningen och fokusera på oss själva och lägga alla förändringar bakom oss, säger Solberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.