Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jätteskrällen: Kör över OS-mästarna

Foto: Viaplay
Foto: Viaplay

Island har kopplat ett grepp om en semifinalplats i handbolls-EM.

Detta sedan de under lördagskvällen skrällt och slagit OS-mästaren Frankrike med hela 29–21.

Förlusten var Frankrikes största i EM någonsin.

Island stod under lördagskvällen av en handbollsskräll av det större slaget i EM-mötet med Frankrike. Detta sedan de slagit OS-mästaren från i somras samtidigt som de inte ens fick ihop en full matchtrupp på 16 spelare.

Förberedelserna var alltså inte de bästa för islänningarna. De har nämligen varit hårt drabbade av covidfall i truppen under turneringen och saknade i kväll flera tongivande spelare. 

Men andra ord var deras förutsättningar, precis som för det tyska laget och dagens motståndare Frankrike som varit hårt drabbade, var inte som de brukar.

Det syntes även i dagens match, där Frankrike på förhand var favorit.

Det visade de också till en början och tog ledningen. Men därefter följdes lagen åt rätt länge fram tills Island tog ledningen med 5–4 efter åtta minuter.

Island ryckte innan paus

Ledningen växte därefter till 9–5 och Frankrike tog timeout efter halva den första halvleken.

Men med fem minuter kvar av den första halvleken iscensatte Island också ett ryck. De satte nämligen fyra raka mål och gick från 9–14 till 9–17 på fyra minuter. 

Ställningen i paus var sedermera 10–17

I den andra halvleken kom Frankrike aldrig riktigt nära utan Island lyckades helt enkelt hålla undan. Som minst var ledningen sex mål stor vid två tillfällen. Först vid ställningen 11–17 och sedan 20–26.

Till sist skrevs alltså Islands segersiffror till 29–21.

Islands bästa målskyttar blev Omar Ingi Magnusson som gjorde 10 mål samtidigt som Viggo Kristjansson gjorde nio.

Island, som gick igenom gruppspelet obesegrade, har nu en väldigt god möjlighet att ta sig vidare till EM-semifinal. Förlusten är Frankrikes största någonsin i ett EM.

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.