Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag tänker inte låta nån springa ihjäl sig”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Handbolls-VM inleds under fredagen då Sverige ställs mot Uzbekistan. 

Men Sverige tänker redan på matchen mot Nederländerna nästa vecka. 

– Vi inte tänker låta någon springa ihjäl sig mot de här motståndarna, säger Tomas Axnér inför de inledande matcherna mot Uzbekistan och Puerto Rico.

Handbolls VM har utökats från 24 deltagarländer till 32. 

Det gör att Sverige inleder mästerskapet mot de två på papperet klart mindre handbollsnationerna Uzbekistan och Puerto Rico innan de möter de regerande världsmästarna Nederländerna i vad som på förhand blir en gruppfinal på tisdag. 

Detta påverkar upplägget för de svenska handbollsdamerna när det kommer till träningsmängd och taktiskt upplägg.

– Vi vet att vi har en extremt viktig match i gruppspelet som väldigt mycket kommer att handla om och avgöra vårt öde i den här turneringen, säger förbundskapten Tomas Axnér. 

Annorlunda upplägg

Sverige lägger redan nu fokus på Nederländerna och Axnér öppnar för att köra träningspass under matchdagarna inför de inledande två matcherna mot Uzbekistan och Puerto Rico. 

– Vi ska klara av den matchen utan att stå och nöta deras sex-fem-spel, då är det bättre att vi gör något annat. 

– Vi fokuserar ju på Holland och sedan ska ju vi möta fler lag i nästa runda som vi behöver börja tänka på men efter som den matchen (Nederländerna) blir så viktig så är det klart att det ligger mycket fokus där, säger Axnér. 

Truppen lär med andra ord att luftas – och stjärnorna kan komma att sparas.

– När det gäller vilka som spelar så vill jag att alla ska komma in i den här turneringen och känna på arenan att man är inne i det. Sedan så är det ju så klart att vi inte tänker låta någon som kanske behöver ha lite kraft kvar längre fram i turneringen springa ihjäl sig mot de här motståndarna.  

– Det märkte vi i OS, vi hade inte råd att göra det där. Nu har vi den möjligheten och då ska vi göra det och vara lite cyniska, säger förbundskaptenen.

”Jättestor skillnad”

Vad är det då för lag Sverige ställs mot i turneringens inledning? 

– Det är jättestor skillnad på var de är i sin utveckling och var vi är i vår utveckling. Jag har sett dem spela två matcher och jag tror att man måste möta dem för att förstå, jag tror nästan att det är bättre att vi visar lite mindre än för mycket.

– Jag tror att Holland tänker snarlikt som vi gör.

Någon risk för underskattning ser han dock inte. 

– Det hoppas jag inte, även om vi kanske nerprioriterar det taktiska mot de här lagen så hoppas jag inte det. Jag hoppas att alla gör sitt allt för att göra så bra som möjligt ifrån sig oavsett vem som står på planen det är upp till dem att bevisa att de ska spela längre fram i den här turneringen.   

Hur ser du på att det är så pass stor skillnad mellan lagen i ett världsmästerskap?

– Ur ett långsiktigt perspektiv är det bra men det är så klart att det inte är jätteroligt att vi ska möta Uzbekistan och Puerto Rico, men där får vi väl alla hjälpas åt för att de ska bli bättre och handbollen blir global. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.