Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag måste ju ha en lön att leva på”

Foto: CHRISTOF STACHE / AP SCANPIX SWEDEN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NEWSPIX IMAGO SPORTFOTODIENST

En isländsk Kristján har blivit en norsk Glenn.

Storspelaren Glenn Solberg, 47, är ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll.

Nu berättar Solberg om OS-drömmarna, kärleken till svensk handboll och varför de inte ska kopiera Norges framgångsrecept.

– Jag är otroligt tacksam över att få leda ett svenskt landslag med så många duktiga spelare, säger Solberg.

Det slamrar om lunchbrickan med pasta och skaldjurssås i den pittoreska lunchrestaurangen i Idrottens hus, ett Andreas Palicka-utkast från Globen i Stockholm.

– Det här något annat än vad jag är uppvuxen med i Norge. Det var bara bröd. Vi åt bröd till frukost, lunch och kvällsmat. Sen en middag på det. Det är inte bra, säger herrlandslagets nye förbundskapten Glenn Solberg.

Men det har ju gått ganska bra för dig ändå.

– Ja, haha. Det har väl det.

Han fyller strax 48 år, Glenn Solberg.

Den handbollsintresserade minns säkert den spelskicklige mittnian från sina sejourer i Nordhorn, Barcelona och Flensburg på 1990-talet och början av millenniet. 

När norska VG häromåret rankade de bästa norska herrhandbollsspelarna genom tiderna hamnade Glenn Solberg på en fjärde plats.

Hade du trott själv på att du en dag skulle vara förbundskapten för Sverige?

– Det hade jag inte alls trott. Men det är med desto större glädje och stolthet jag går in i det här uppdraget. Jag ser extremt mycket fram emot den här resan, säger Glenn Solberg.

Är du förvånad över att du fick frågan?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men det jag kände var bara en otrolig glädje och stolthet, om jag ska beskriva känslan när jag fick första samtalet, säger Solberg.

Varför tror du de valde dig?

– Jag hoppas att det är delvis för min spelarerfarenhet och handbollskunskap. Min erfarenhet som tränare och ledare med Norge också. Men även personligheten och värderingarna, det tror jag har varit en del i beslutet. Men det ska du egentligen fråga förbundet, ler norrmannen.

”Måste ju ha en lön att leva på...”

Det är inte den mest välmeriterade tränaren som det svenska handbollsförbundet anställt som ny förbundskapten för herrlandslaget.

Efter att ha varit ansvarig för Norges juniorlandslag, b-landslag och assisterande i det norska a-landslaget ledde också Glenn Solberg det norska klubblaget St. Hallvard, som han förde upp till den norska högstaligan.

– Jag var ärligt talat lite trött på handboll efter min spelarkarriär och hade inga som helst planer på att bli tränare. Jag jobbade sex-sju år i näringslivet och som säljchef innan det norska handbollsförbundet ringde. Det har varit en spännande resa, säger Solberg.

Fanns det några krav från din sida för att skriva på?

– Jag måste ju ha en lön att leva på, haha. Men annars inte. Jag tyckte vi hittade kemin väldigt bra. Jag känner till svensk handboll väldigt väl och är uppvuxen med en svensk tränare. Jag känner verkligen att jag kommit till ett ställe där jag hör hemma.

Tränaren han pratar om heter Kent-Harry Andersson. Andersson är numera mental coach i det norska landslaget, men ledde Drammen till klubbens första ligatitel på 1990-talet. När Kent-Harry Andersson flyttade till Nordhorn 1997 följde Solberg med.

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Han kom till Drammen och byggde upp ett lag med unga, lokala killar. Han lärde oss spela handboll, men han lärde oss också mycket annat. Särskilt om att se det kollektiva och sätta laget först. Oavsett vad man gjorde skulle man tänka på laget först hela tiden, inte minst i strukturer på träningen och han hade en utvecklingstankegång som var väldigt lärorik. Som människa är han varm och fin som ser till människorna utanför planen.

Just att se människorna utanför handbollsplanen är en ledstjärna i Glenn Solbergs ledarskap.

Glenn Solberg berättar:

– Jag tror på att se människan. Ska man få ut det mesta ur en människa måste man lära känna varandra, se varandras svagheter och styrkor. Att man bryr sig om de man ska leda. Sedan är det svårt att få till allt perfekt, men lägger man ner energi på att försöka se andra människor, bry sig om dem och ge förtroende så tror jag vi kan få ut så mycket som möjligt av så många som möjligt.

– Kent-Harry var en sådan som såg oss. Han låg väldigt tätt på oss hela tiden, följde upp allting och gav oss väldigt mycket förtroende. Vi växte otroligt mycket som spelare av hans sätt att leda på.

Ska inte kopiera Norge

Norges herrlandslag har på 2010-talet gjort en imponerande resa till handbollens världstopp och har de fyra senaste mästerskapen plockat tre medaljer.

I en intervju med Aftonbladet säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg att Solbergs erfarenhet från det norska ”rekruttlandslaget”, det vill säga steget mellan junior- och a-landslag, är meriterande. I Sverige finns sedan ett par år en motsvarighet i ”ligalandslaget”.

Wedberg säger också i samma intervju att Sverige inte ska kopiera Norge rakt av.

Så hur lyder er plan för att inte kopiera Norge och i stället göra Sverige unikt?

– Svensk handboll är för mig kollektivet, om jag ska välja ett ord. Vi ska alltid stå upp för varandra och sätta laget först, det kännetecknar svensk handboll och det jag själv står för. Nu är jag ganska ny på den här positionen och har inte så mycket detaljer färdiga just nu. Det är först och främst ett OS-kval i april, jag ska lära känna spelarna, ledarna och människorna på förbundet. Men vi ska självklart inte kopiera någon rakt av, men det är viktigt att lära av andra nationer, andra idrotter, och vara ödmjuk och prestigelös inför det. Min roll är att bygga ett landslag med de värderingarna, jag ska följa upp spelarna tätt mellan varje samling och vi ska bygga en kultur där vi ska bli bättre för varje dag som går.

Den förste januari tillträdde Solberg sin heltidstjänst på förbundet. Sedan dess har han ägnat mycket tid åt att träffa spelarna i deras klubbmiljöer, ett arbete han påbörjade i höstas och kommer fortsätta med under våren. Dessutom håller han, tillsammans med ledarteamet Martin Boquist (assisterande förbundskapten) och Tobias Karlsson (ny team manager efter Jan ”Proppen” Karlsson), på att scouta OS-kvalmotståndet Tyskland, Slovenien och Algeriet.

För det är ingen enkel start Solberg får på sitt uppdrag som förbundskapten.

Solbergs första uppdrag är att leda Sverige till OS i Tokyo under kvalet som avgörs i Berlin i april.

Den 13 april samlas Solberg med sina spelare för första gången och redan den 17:e april är det avkast mot Tyskland i den första kvalmatchen.

– Jag kommer helt säkert bli nervös och spänd när det närmar sig. Förhoppningsvis är det en bra nervositet. Tyskland slutade femma, Slovenien fyra och Sverige sjua i EM. Så i utgångsläget möter vi två motståndare som är bättre än oss, men det är också två motståndare vi kan slå när vi spelar som bäst.

Men det är ändå väldigt kort tid. Hade du velat ha en mjukare start?

– Det säger sig självt att det hade varit bättre att få tid ihop och kunnat träffa varandra och tränat före kvalet. Men det är jättebra handbollsspelare och jag lägger mycket tid på att lära känna dem nu. Jag är otroligt tacksam över att få leda ett svenskt landslag med så många duktiga spelare.

Drömmer om OS: ”Dit ska vi”

Det finns frågetecken kring ett par spelare i det svenska landslaget.

Tidigare lagkaptenen Niclas Ekberg har tagit en paus, ytterligare en gammal landslagskapten i Jonas Källman har lagt landslagsverksamheten på hyllan men på senare tid öppnat för en eventuell återkomst. 

Dessutom tvingades Kim Andersson tacka nej till EM av personliga skäl.

Glenn Solberg bekräftar att han pratat med samtliga av de nämnda spelarna, men vill inte ge några detaljer kring vad som sagts i samtalen.

– Min generella syn är att alla som är tillräckligt bra, oavsett ålder, är aktuella för landslaget så länge som de själva vill. Jag har pratat med några av dem och vi har en dialog med vilka vi ska följa upp med framöver. Så får vi se vilket lag vi har på banan i Berlin, vi vill ha de bästa spelarna och spelarna som gör laget bättre, säger han.

För att ta sig till OS i Tokyo måste Sverige sluta bland de två främsta i kvalgruppen.

– Jag har aldrig spelat OS innan. Det är en av de största drömmarna du kan ha som idrottsman. Dit ska vi. Sedan om det blir nu eller om fyra år är för tidigt att säga. Men gärna redan nu till sommaren, säger Solberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.