Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag bröt ihop – hade inte tänkt berätta alls”

Loui Sand. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Loui Sand. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Loui Sands liv har förändrats totalt sedan han beslutade att avsluta handbollskarriären och ställa sig i kö för könsdysfori.

– Jag har alltid haft ett ständigt självhat. Nu har jag börjat gilla mig själv som mörk och född i fel kropp, säger han till Göteborgs-Posten en månad efter att nyheten briserade.

Från att vara handbollsproffs i Frankrike till att helt avsluta karriären och stå i kö för könsdysfori. Det är en omtumlande tid för Loui Sand som i en lång intervju med Göteborgs-Posten berättar om hur livet nu förändrats helt och hållet.

Sand har nyligen genomgått det första steget för att bli sitt nya jag: en mastektomi som innebär att man gör bröstkorgen platt.

Han pratar varmt om allt som handbollen gett honom, men Sand önskar ändå att han tagit beslutet tidigare.

– Ändå finns det människor som levt med den ännu längre, eller avslutat sitt liv, eller levt sitt liv utan att berätta. Så jag har det inte värst, säger han till Göteborgs-Posten.

Loui Sand: ”Hemskt”

– Det är klart det har varit jobbigt men jag vill inte ens föreställa mig hur det är för de som inte har någon att prata med. Det är det som är hemskt. Det är inte värt att må så dåligt som jag har mått, inte ens i en sekund. Och då har jag ändå nära och kära som kunnat stötta mig. Jag har haft otroligt mörka tankar. Det har handlat om … Man förstår att självmordsstatistiken är så pass hög om man säger så.

”Jag bröt ihop”

Loui Sand berättar också för GP om det omtumlande tillfället då han berättade för sina föräldrar.

– Jag bröt ihop. Det var inte planerat överhuvudtaget. Jag kommer ihåg att mamma och pappa frågade vad det var som hände egentligen. Jag hade inte tänkt berätta alls. Det var verkligen så här: ”över mina döda kropp att jag säger något om detta till någon”. Jag vågade inte ens tänka den tanken.

Men plötsligt hade han berättat. Den stora hemligheten var inte längre hemlig.

Loui Sand har fått mängder av hälsningar och hyllningar efter beslutet, och dessutom många erbjudanden om att föreläsa på skolor vilket han tänker nappa på.