Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blir besviken om de inte gör det”

Staffan Olsson är numera elitutvecklare i HK Varberg.
Foto: Josefine Bergqvist
Staffan Olsson under en landskamp 2004.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Handbolls-VM i Egypten.

För Staffan Olsson innebär det bara gyllene minnen – Sverige tog VM-guld där 1999.

– Dessutom var andra VM:et i rad som jag kom med i All Star Team, säger 56-åringen som gjorde 855 mål i landslaget.

Som fortfarande är lika långhårig som då – och lär så förbli.

När Staffan Olsson får frågan vad som kommer upp i hans huvud när det gäller VM året innan millennieskiftet är det – inte helt oväntat – finalen. 

Den mot Ryssland och där segersiffrorna efter olidlig spänning skrevs till 26-25.

– Magnus Wislander fick ju sin tredje utvisning i första halvlek och så var matchen slut för hans del. Hans ersattes av en grymt bra Thomas Sivertsson. Det var oroligt i omklädningsrummet i pausen, men vi gjorde en fantastisk insats. Peter Gentzel svarade för en otroligt viktig räddning på slutet som gör att vi vinner, säger Staffan Olsson.

Att spela handboll i Egypten innebär att motståndarna – utom i år när pandemin stängt ute åskådarna – möter en av idrottsvärldens mest fanatiska.

– Det är ett otroligt tryck och liv som vi i Europa är vana vid. Synd att inte spelarna får uppleva det den här gången. Sedan är det kulturkrockar när det kommer till hur ett mästerskap ska anordnas. Man har ju läst mellan raderna nu att många europeiska lag tycker att det ostrukturerat, ett slags organiserat kaos. Det blir lätt att tappa fokuset när saker vid sidan om inte fungerar fullt ut.

Staffan Olsson under en landskamp 2004 tillsammans med förbundskaptenen Bengt ”Bengan” Johansson och Magnus Wislander.
Foto: BILDBYRÅN

Legendariske förbundskaptenen Bengt ”Bengan” Johansson ledde då sina ”Boys” till ytterligare en medalj.

– Vi ses väl en gång om året nu. Det blir när vi från Idrottsakademin är med och röstar på Idrottsgalan. Sedan har vi också setts när det gjorts dokumentärer om ”Bengan Boys”.

Samma arena i Egypten – då som nu

22 år senare spelar Sverige i samma hall där VM-guldet bärgades – Cairo Stadium Sports Hall.

Då 1999 var Sverige en stormakt i handbollsvärlden. Nu under nye förbundskaptenen Glenn Solbergs ledning har de svenska spelarna inget som helst favorittryck på sig. 

Men laget tog sig från grundserien med maximala fyra poäng, har sedan spelat oavgjort mot Belarus (26-26) och 28-28 mot Slovenien i fredags för att i den sista matchen om en kvartsfinalplats på söndag kväll möta Ryssland (eller Ryska förbundslaget för att vara korrekt).

Staffan Olsson är en av landets mest profilerade när det gäller handboll – både som spelare, tränare och ledare (se den smått knäckande meritlistan i faktarutan i slutet av den här artikeln).

56-åringen är imponerad av vad det orutinerade – nio spelare är debutanter – svenska landslaget har åstadkommit så här långt i VM.

– De har gjort det väldigt bra. Det är ett underbart läge för spelarna. Det här laget har absolut inget att förlora, och fick i grundserien en drömstart. Då växer man, kan vara mer avslappnad på planen. Det här är ett gäng som bör ta sig till en kvartsfinal. Annars blir jag besviken, menar Staffan Olsson.

Staffan Olsson som teckning i SportExpressen av Helén Rasmusen.

En provanställning i USA:s landslag

Om saker i världen varit i normalläge, så hade USA deltagit i VM och Staffan Olsson varit sportchef i det amerikanska landslaget. Men coronan gjorde att spelarna blev kvar på andra sidan Atlanten. Och en trilskande styrelse i det amerikanska handbollsförbundet medförde att svenskens provkontrakt aldrig förlängdes.

– Att arbeta med handbollen i ett land där sporten är underutvecklad är inspirerande, men samtidigt tufft. Saker som man som utomstående tar för givna är inte det där. Oftast saknas förståelsen att det tar tid att bygga upp ett landslag som kan göra bra ifrån sig.

Är du intresserad av att ta en ny sväng utomlands om möjligheten dyker upp?

– Det är jag absolut. Bara förutsättningarna är de rätta.

Så nu är Staffan Olsson i stället elitutvecklare i HK Varberg, ett lag i mittenregionen i vår inhemska handbollsliga.

– Jag är där lite oregelbundet. Vi har bestämt att jag i alla fall ska köra säsongen ut. 

När jag inför den här intervjun frågar SportExpressens krönikör Mats Olsson om Staffan med samma efternamn, får jag till svar: ”Han gillar öl och musik”. 

Staffan Olsson har precis som fotbollens Andreas Granqvist sin egen ölsort.

– Jag släppte den i samband med hemma-EM förra året. Den lever fortfarande.

Staffan Olsson har under alla år – ända sedan tiden med HK Cliff på 80-talet haft sitt långa hår som ett adelsmärke. Det är inget han tänker ändra på när han nu närmar sig de sextio. Det slås snabbt fast när saken förs på tal.

Att klippa sig och skaffa ett riktigt jobb är alltså inget för dig?

– Det är försent för det.


STAFFAN OLSSON GJORDE 855 MÅL I LANDSLAGET

Namn: Staffan Olsson.

Född: 26 mars 1964.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru Marie. Barnen Hanna, 28 och Henrik, 25.

Yrke: Handbollstränare, föreläsare, talangutvecklare.

Klubbar i karriären som seniorspelare: HK Cliff, TV Hüttenberg (Tyskland), TV Niederwürzbach (Tyskland), THW Kiel (Tyskland), Hammarby IF, CB Ademar León (Spanien).

Klubbar och landslag i karriären som tränare: Hammarby IF, svenska herrlandslaget, Paris Saint-Germain HB (Frankrike). Numera elitutvecklare i HK Varberg.

Främsta meriter: VM-guld 1990 i Tjeckoslovakien, VM-guld 1999 i Egypten, VM-silver 1997 i Japan, VM-brons 1993 i Sverige, VM-brons 1995 på Island. EM-guld 1994 i Portugal, EM-guld 1998 i Italien, EM-guld 2000 i Kroatien, EM-guld 2002 i Sverige. OS-silver 1992 I Barcelona, OS-silver 1996 I Atalanta, OS-silver 2000 I Sydney. SM-guld 2006 med Hammarby IF.

Övrigt: Gjorde 855 mål på 385 landskamper för Sverige mellan 1986 och 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.