Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inte optimalt – det blir en gissningslek"

Tomas Axnér.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jamina Roberts.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Sveriges första EM-motståndare Tjeckien har inte spelat match på över ett år. Det har gjort kartläggningen mycket svårare.

– Det blir lite av en gissningslek. Det är inte optimalt, säger förbundskaptenen Tomas Axnér inför kvällens premiär.

Tjeckiens alla förberedande landskamper har ställts in på grund av coronapandemin. Då fick handbollslandslagets videoanalytiker Pontus Ward Wiklund plocka fram klipp från 2017–2019.

– Jag har tittat på 3 000 klipp från 2017 och 2018 som är helt meningslösa eftersom de då har spelare som inte är med nu, säger Axnér.

– Åtta spelare i EM-truppen har vi klipp på, individuellt, men många är helt nya. Det gör det lite till en gissningslek hur de kommer att spela. Och så får vi anpassa oss under matchen också så klart.

Målvakten Filippa Idéhn är inte helt nöjd med att det finns så lite klipp på motståndarskyttarna.

– Det hade varit trevligt med nyare klipp, men nu är det som det är. Jag tycker att vårt försvar sett väldigt bra ut i matcherna mot Ungern (i helgen) och på träningen. Det är det allra viktigaste för att jag ska kunna rädda bollar, så det känns inte så oroligt.

”Lägger mycket tid på”


Hon säger att kartläggningen av motståndarskyttarna annars är väldigt viktigt för henne.

– Informationen kan jag dra väldigt mycket nytta av under matcherna, det är superviktigt, det lägger jag väldigt mycket tid på. Jag kollar klippen, ritar och skriver och försöker att hitta mönster – om de kommer på ett visst sätt, om de skjuter från ett visst ställe och så vidare, säger Idéhn.

För veteranen Isabelle Gulldén, som nu gör sitt 15:e mästerskap, är videoanalyserna däremot inte särskilt viktiga.

– Jag kollar inte på analyserna extremt mycket. Ofta har jag mött lagen flera gånger. Jag kollar dem på min position, om de har en favoritfint som de gör tio gånger av tio. Det vill man ha koll på, säger Gulldén.

Analyser en trygghet


Hon medger ändå att videoanalyserna är viktiga för laget.

– Vi har alltid spelat väldigt bra när vi har full kontroll på alla dem som vi ska möta. Men vi har en del gamla klipp på Tjeckien så det känns bra ändå.

Videoanalytikern Ward Wiklund anser att analyserna är viktiga så att spelarna ska kunna känna trygghet.

– Vad är det som ställs framför dem, vad är det för spelare som de ska möta. Men det gäller att spelarna klarar av att ta hand om informationen, spara den och använda den på rätt sätt under matcherna, säger han.

– I det här landslaget, som har både äldre och yngre spelare, får man lägga informationen på olika nivåer beroende på erfarenhet.

Egna spelet det viktigaste


Idéhn är glad över att inte behöva ställas mot den tjeckiska skyttedrottningen Iveta Koresova, som är borta på grund av barnafödande.

– Jag tycker att hon är allra bäst, så det är skönt att slippa henne, säger Idéhn.

Men ersättaren, Marketa Jerabkova, är nog knappast sämre. Hon är skytteligaledare i Bundesliga.

Trots att motståndaranalysen inte är komplett anser Axnér att det viktigaste trots allt är Sveriges eget spel.

– Det här är kanske den enda gruppspelsmatch där vi är favoriter på papperet. Det kommer vi nog att hantera bäst genom att spela vårt spel och ha det beteendet som vi vill ha med ett kompromisslöst försvarsspel, med spelstopp och se till att vi verkligen lyckas med våra omställningar. Det kommer att räcka långt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.