Isabelle Pedersen. Foto: Shaun Botterill / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICAIsabelle Pedersen. Foto: Shaun Botterill / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Isabelle Pedersen. Foto: Shaun Botterill / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
De norska spelarna. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅNDe norska spelarna. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN
De norska spelarna. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ilskan mot reglerna under handbolls-EM

Publicerad

Flera landslag lämnade in protest mot den nya klädregeln under handbolls-EM i Sverige.

Nu kommer ny kritik – från den norska friidrottsstjärnan Isabelle Pedersen.

– Om någon hade bett mig att visa vad jag har under shortsen vet jag inte vad jag hade gjort, säger hon till BT.

Inför det pågående handbollsmästerskapet i Sverige presenterade det europeiska förbundet en ny regel. Spelarna ska som vanligt ha enhetliga kläder, men nytt för EM i Sverige är att spelarna inte får ha underbyxor, fotledsskydd eller kompressionsstrumpor i andra färger än lagets strumpor.

Det ställer till problem för många spelare.

– Det är lite hopplöst. Vi har lyckats få tag i vita fotledsskydd till någon, men en annan sort är svår att få tag på. Det innebär att leverantören måste producera nya skydd och det tar tid. Vi fick veta det här först under ett seminarium i oktober, har norska landslagets Grethe Ingels tidigare sagt.

Pedersen: "Skulle vilja se en manlig spelare göra det"

Flera länder har lämnat in en protest mot de nya reglerna och nu kommer ny kritik – från den norska friidrottaren Isabelle Pedersen.

Häcklöparen har vid flera tillfällen uttalat sig om skillnaderna mellan mäns och kvinnors idrottskläder och har bland annat sagt att det läggs för mycket fokus på kvinnors kroppar inom idrotten.

– Jag såg en spelare i handbolls-EM som var tvungen att visa en domare att en tejp på rumpan hade samma färg som shortsen. Jag skulle vilja se en manlig spelare tvingas göra det. Om en domare hade bett mig visa vad jag har under shortsen vet jag inte vad jag hade gjort, säger Isabelle Pedersen till Bergens Tidende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag