Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet mot Sverige – han är bäst i världen

Benjamin Buric.
Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / ICON SPORT BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sverige vill undvika en repris av premiärfiaskot i OS till varje pris.

I vägen? Där står världens just nu kanske bäste målvakt: Bosnien-Hercegovinas Benjamin Buric från Flensburg.

– Han har haft matcher i höst där han legat på närmre 50 procent, säger Hampus Wanne om sin lagkamrat.

Det höll på att sluta illa i OS somras. Riktigt illa.

Men Andreas Palicka knep den bahrainska straffen i matchens absolut sista sekund vilket gjorde att Sverige premiärslog Bahrain med uddamålet, trots ett bottennapp till insats.

– En väldigt, väldigt jobbig tillställning, som Radiosportens expert Magnus Wislander summerade det.

Vägen gick det den gången – men i EM har Sverige inte råd att tappa poäng i gruppspelet. Särskilt inte i en premiär mot, på förhand, svagare motstånd i form av Bosnien-Hercegovina som gör sitt andra EM-slutspel i historien.

Men risk för underskattning? Inte om du frågar spelarna.

– Premiärmatcherna är alltid det jag har störst respekt för inför ett EM. Det kan hända vad som helst, det såg vi inte minst mot Bahrain i OS. Det är all in, säger Andreas Palicka.

– Börjar man sväva i väg får man ofta lätt en knäpp på näsan. Varje nation måste tas på största möjliga allvar, menar lagkamraten Hampus Wanne.

Du tänker på Bahrain i OS?

– Det tror jag väl i och för sig mest var en sorts anspänningsfråga. I princip var det första OS-spelet för oss alla och det var speciellt i sig. Men jag skulle aldrig säga att vi underskattar något lag, säger Wanne.

Hotet mot Sverige: ”Kan spika”

Men det finns ett enskilt stort, uppenbart hot mot en svensk premiärseger som stavas Benjamin Buric.

Buric, som sedan 2018 är lagkamrat med Jim Gottfridsson och Hampus Wanne i Flensburg, har tillhört en av ligans bästa målvakter senaste åren men exploderade verkligen under 2021.

Bosniern nominerades som en av fyra målvakter, i konkurrens med bland annat danske Niklas Landin, till utmärkelsen som världens främste målvakt av sajten Handball Planet.

Och Buric ser ut att gå mot en jordskredsseger med hela 70 procent av rösterna.

– Vi vet att han kan spika igen, säger Niclas Ekberg.

– Han är grym. Han har haft matcher i höst där han legat på närmre 50 procent, säger Hampus Wanne.

Buric testades positivt för corona före mästerskapet ska var redo för spel igen

– Tack och lov är vi alla negativa och en stor sten har fallit från våra hjärtan. Vi möter storfavoriten Sverige i första matchen och vi har inget att förlora. Vi går in med stort hjärta i det här och vill visa hur bra vi är, säger Buric till den bosniska tidningen Klix.

”Jag har det som regel för mig själv”

Andreas Palicka har mött Buric många gånger i Bundesliga.

– Han tillhör världstoppen just nu. Han skadade sig på slutet av förra säsongen och hade det kämpigt, men ända sedan han kom tillbaka har han tillhört världstoppen. Det är definitivt en sån typ av målvakt som vinner matcher åt sitt lag. Vi måste vara förberedda på honom, men vi vet att vi har många som spelat både med och mot honom innan, säger han.

Du som målvakt, har du gett några råd till utespelarna om just Buric?

– Jag har lite som regel för mig själv att jag ger info om någon känner att den vill ha det, men de får i så fall komma till mig. Jag brukar inte beblanda mig i någons förberedelser annars.

Är det någon som kommit till dig inför matchen nu?

– Nej, faktiskt inte än så länge.

Skjuter bort sig efter ledningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.