Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sverige sämst av alla lag med i VM

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige har gjort blott åtta kantmål i årets handbolls-VM i Japan.

En bottennotering som Blågult delar med Australien – mästerskapets sämsta nation.

– Vi ska väl sätta fler av lägena, säger kantspelaren Nathalie Hagman.

Sverige avancerade till mellanrundan i VM i japanska Kumamoto efter fyra segrar och en förlust samt plus 30 i målskillnad i grupp D.

Australien får spela tröstturneringen Presidents Cup efter fem storförluster och minus 129 i målskillnad i tuffa grupp B.

”Ska sätta fler”

En sak förenar dock Sverige med blåbärsnationen från Oceanien – båda landslagen har svarat för åtta mål från kanten i uppställt spel, enligt den officiella statistiken från IHF (Internationella handbollsförbundet).

– Vi ska väl sätta fler av lägena och bollarna ska komma ut lite mer än vad de gör, säger den svenska högersexan Nathalie Hagman om den mindre smickrande statistiken.

Statistiken bekräftar bilden att Sverige inte har satt sina kantspelare i så värst många lägen. Med 28 avslut är det endast Australien (18 avslut), Kongo-Kinshasa (26) och den sensationellt utslagna världsmästaren Frankrike (25) som har tagit färre avslut från sina kanter.

– När det går lite tungt blir det mycket spel inåt banan, för att säkra upp lite. Det är också något vi behöver prata om och jobba på, för att bredda spelet. På det sättet blir det även bättre chanser för niometersspelarna, säger Hagman, som svarat för fem av Sveriges kantmål och totalt 13 fullträffar hittills.

Av de övriga elva nationerna som spelar VM:s mellanrunda med start på söndag är Tyskland och Sydkorea näst sämst med 22 kantmål. Bäst är Japan med 33 mål.

– Kantspelet är något vi verkligen vill få till, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Signell framhåller att landslaget ska kolla mer noga på sitt kantspel inför söndagens möte med obesegrade Spanien i den första matchen i mellanrundan.

– Det är jätteviktigt för oss att vi får med oss kanterna eller bredden i spelet. För det kommer krävas ännu mer att våra niometersspelare att hitta skott, genombrott eller inspel om vi inte visar att vi vill spela bredare i banan, säger han.

VM-fyra 2017

Sverige kommer till mellanrundan i Park Dome med två poäng. Spanien står på fyra poäng och ska Blågult, som blev VM-fyra 2017, ha något att göra med kampen om semifinalplatserna lär det nog krävas seger omgående.

– Vi har fortfarande stora möjligheter till att gå långt i det här mästerskapet med våra två poäng. Även om vi hade gått vidare med fyra poäng hade vi ändå tvingats spela bra, säger Nathalie Hagman.

Efter matchen mot Spanien väntar Rumänien (noll poäng) på tisdag och Montenegro (två) på onsdag för Sverige. De två främsta från gruppen, som även består av Ryssland (fyra poäng) och Japan (noll), får spela VM-semifinal.

 

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – all viktig information 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.