Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har något osvenskt i sitt sätt – känns spansk”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sverige har fortfarande chansen att ta sig till kvartsfinal i handbolls-VM. 

Nu väntar en match mot Slovenien i mellanrundan. En match som inte är helt avgörande för att gå vidare. 

– Det gäller att inte tömma sig helt, menar Viaplays expert Martin Frändesjö.

1) Hur stor chans har Sverige att besegra Slovenien, och hur ska man spela för att göra det?  

Supersvår match då Slovenien nästan inte får förlora, då deras möjligheter till kvartsfinal minskar radikalt. Jag tror att Sveriges vinstchans ligger någonstans runt 40 procent.  

Men Sverige måste inte vinna denna match, det ”räcker” att de vinner avslutningsmatchen mot Ryska Förbundslaget och först då är avancemanget klart. Därför undrar jag hur mycket krut Sverige vill lägga på Slovenienmatchen, då sista matchen riskerar att avgöra allt ändå? Det gäller att inte tömma sig helt. Vi såg ändå en del trötta svenska spelare under första halvleken mot Belarus. 

Spelmässigt måste målvaktsprestationerna börja kicka in. Det finns inte mycket mer tid att be om, nu måste räddningarna komma. Kontringsspel vill man ha. Slovenien är dock disciplinerade och bjuder inte på många lägen, så här gäller det att värdera när och om. Sveriges försvarsspel är som vanligt den stora nyckeln, men mot ett Slovenien som ständigt vill lura sin motståndare så gäller det att vara vaken på extremt udda varianter. Se upp för Bombac, Zarabec och Dolonec. Avslutningsvis har Slovenien fyra fyrtorn i de centrala försvarspositionerna. Här gäller det att inte fastna, utan hitta ett flow i spelet som gör att motståndarna får jobba rejält i sina fötter. Då ökar möjligheterna att komma till bra avslutningslägen. 


2) Hur många svenska spelare platsar i en slovensk förstasexa?  

Tre stycken. 

Andreas Palicka, men då måste han skruva upp sitt spel, för så här långt har det inte lossnat fullt ut för stjärnmålvakten. 

Hampus Wanne (Pellas finns hela tiden startberedd om Wanne inte spelar) flyger fram på sin vänsterkant och är i en hysterisk form just nu. Mot Slovenien måste även hans försvarsspel, upp på högsta nivå, när världens bästa högerkantsduo i Slovenien, Janc/Gajic, väntar. 

Jonathan Carlsbogård har slagit igenom med dunder och brak i detta VM, en tvåvägsspelare som bara blir bättre och bättre. 


3) Är Alfred Jönsson det största råämnet svensk handboll fått fram på 2000-talet?  

På 2000-talet? Låt mig tänka efter, Kim Andersson debuterade i landslaget 2001, en av Sveriges bästa spelare genom alla tider och det är för mig det största råämnet under 2000-talet. Men Alfred Jönsson har något osvenskt, han känns spansk i sitt spelsätt, förmodligen på grund av att han har en spansk tränare i sitt tyska klubblag Hannover, Carlos Ortega. Mot Belarus visade Alfred prov på ett fantastiskt fotarbete och ett varierat skytte. När han agerar på detta sätt är det inte kul att vara vare sig försvarare eller målvakt. Fötterna går så snabbt i vissa sekvenser, åt båda hållen, att det måste vara ruskigt svårt att försvara sig emot honom. Sedan har vi själva skottet som Jönsson drar i väg med en nästan explosionsartad snärt. Utväxlingen i axelrotationen och överarmen är brutal, lite som en spjutkastare. 


4) Kan Sverige nå kvartsfinal utan en Andreas Palicka i form?  

Jag tror faktiskt det. I detta VM har laget visat att det går att uträtta stordåd utan en ständigt storspelande Palicka. Mikael Aggefors har kommit in och gjort det klart godkänt. Men ska laget nå längre än att «bara» komma till en kvartsfinal, ja då måste Palicka upp på sin yttersta nivå, och även ha sitt extrema energipåslag. Han måste närma sig en räddningsprocent på 38-40, nu ligger han på 32. 


5) Hur många lag i turneringen är seriösa guldkandidater?  

Som det ser ut nu, så tror jag vi hittar vinnaren i följande kvintett Danmark, Spanien, Ungern, Norge och Kroatien.  

Danmark har fått en behaglig resa med överkomligt motstånd och kommer inte behöva förta sig innan de är i en kvartsfinal. Att de är utvilade inför utslagsmatcherna och att spelarmaterialet ser väldigt spännande ut, gör att de är en given guldkandidat.  

Spanien varvar så sakteliga upp och fler spelare börjar hitta rätt. Dujshebaev-bröderna, den ständigt unge Entrerrios, målvaktsduon Corrales/Perez de Vargas och inte minst coach Ribera, är de största faktorerna, som gör Spanien till en guldkandidat.  

Ungern är på gång och känns så där härligt svårspelade, som de alltid har haft potential att vara, men det är först nu, som de verkar vara där fullt ut. Nyckelpersoner blir världens bästa linjespelare i Banhidi, Coach Chema Rodrigues, unge högernian Mathe och spelgeniet Lekai. Norge hänger på repen och är i behov av hjälp från andra lag, för att ta sig vidare till kvartsfinalen. Så högt som de ropat på guldet, så vore det lite av ett antiklimax, om de skulle ryka innan kvartsfinalen. Men chansen finns och skulle de nå kvartsfinalen, ja då tror jag, att de är laget att slå.  

Avslutningsvis så har vi Kroatien, som inte har imponerat, men som ändå navigerar sig framåt i sin vanliga takt. Nu är Karacic tillbaka och kan han växla upp, ja då finns chansen. 


Sändningstider 22/1

19.30 Viaplay/TV6: Slovenien–Sverige 

17.55 Viaplay/TV6: Island–Frankrike 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.