Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hampus Wannes nya liv – efter drömflytten

Palicka om målvaktsmatchen: ”En Hawaii-typ”
Hampus Wanne.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Wanne i Barcelona-tröjan.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Daniela Gustin har nu avslutat handbollskarriären och bor med Hampus Wanne i Barcelona.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hampus Wanne, 29, försöker lära sig att prata spanska, men blir ibland utskrattad av lagkamraterna i världens bästa lag.

Det kan han leva med.

Den svenska handbollsstjärnan stortrivs med sitt nya liv i Barcelona tillsammans med flickvännen Daniela Gustin, 28.

– Det är helt fantastiskt, säger Wanne som nu spelar VM på hemmaplan i Göteborg.

Sedan Magnus Jernemyr lämnade FC Barcelona 2013 hade ingen svensk spelat i den katalanska storklubben. 

Nu finns helt plötsligt två svenskar i världens bästa lag: göteborgarna Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård.

– Jag och Jonathan bor rätt nära varandra och har testat massa restauranger med våra brudar. Matkulturen är helt magisk, säger Wanne som däremot har haft större bekymmer med att vänja sig vid andra saker:

– Om man vill göra ett ärende klockan tre på eftermiddagen på en vardag så kan man glömma det – då är det siesta. Jag fick bita mig i tungan några gånger i början kan jag säga (skratt). Det är det och att de käkar lunch klockan tre och middag vid nio, tio någon gång…


Svenska handbollsspelare i Barcelona genom tiderna

■ Tomas Svensson (1995–2002)

■ Mattias Andersson (2001)

■ Mathias Franzén (2001–04)

■ Fredrik Ohlander (2002–04)

■ Jonas Larholm (2006–08)

■ Johan Sjöstrand (2010–12)

■ Magnus Jernemyr (2008–13)

■ Hampus Wanne (2022–)

■ Jonathan Carlsbogård (2022–)

Göteborgarna Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård är lagkamrater i FC Barcelona och landslaget.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Förlovad med Daniela Gustin

Annars klagar han inte på sin nya tillvaro.

I början av 2022 förlovade sig Hampus Wanne med flickvännen Daniela Gustin, den förra landslagsspelaren som häromåret avslutade sin handbollskarriär. 

Paret, som träffades för första gången på Katrinelunds handbollsgymnasium i Göteborg för över tio år sedan, bor nu ihop i Barcelona och Daniela pluggar ekonomi på heltid.

– Hon trivs riktigt bra och det är skönt att slippa flänga fram och tillbaka för att ses som vi gjorde när jag spelade i Tyskland och hon i Danmark på slutet. Det känns som att man lever mer nu än man gjorde i Tyskland. Då var det mer ett maskineri om man säger så, berättar Hampus Wanne.

Det var skador som till slut fick Daniela Gustin att ge upp handbollskarriären.

– De sista åren kom hon hem och hade ont efter i princip varje träning – då är det inte värt det längre. Hon har det mycket bättre nu. Det är klart att hon säger att det börjar klia lite i fingrarna när damerna spelar mästerskap, men jag tror att hon känner att hon har gjort rätt val. I början var det konstigt, men nu känns det som att hon har börjat vänja sig. Hon har hittat sitt nya i livet nu samtidigt som vi har mycket tid att uppleva saker tillsammans.

För Wanne gör det livet bättre i världsstaden.

– Hon har varit jätteglad sedan flytten och det hjälper mig mycket. Det är härligt att få komma hem till en glad tjej. Och hon har ju kroatiskt påbrå så solen funkar hon jättebra i, säger han med ett leende.

Daniela Gustin och Hampus Wanne för ett antal år sedan.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
Daniela Gustin har nu avslutat handbollskarriären och bor med Hampus Wanne i Barcelona.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Annorlunda träningar i Barcelona

Hampus Wanne inledde 2022 med att vinna EM-guld. Därefter togs han ut till såväl Champions Leagues som Bundesligas All star-lag. 

Efter nio år lämnade vänstersexan SG Flensburg-Handewitt, skrev på ett treårskontrakt med FC Barcelona och efter sommarens flytt har han nu börjat acklimatisera sig till sin nya klubblagsmiljö.

– Det är framför allt under de två senaste månaderna som jag har känt att det börjat lätta lite. Det blev en stor omställning eftersom jag var så insyltad i Flensburg i nio år. Där gick mycket på autopilot. I Barcelona spelar de annorlunda och det tog lite tid att vänja sig vid det, men det känns bättre nu. Vi spelar en väldigt snabb handboll och det är roligt som kantspelare, säger Wanne.

Är det annorlunda träningar?

– Ja, det är väldigt, väldigt intensiva och långa träningar. Vi tränar nog i snitt två timmar och 20 minuter – med tempo. Det är den stora skillnaden och det är tryck på träningarna, vilket vi också kan ha för vi har en väldigt stor trupp. Vi har landslagsspelare på varje position så i matcherna kan coachen (Carlos Ortega) låta oss spela 30 minuter var. Det hjälper ju. 

– I Tyskland gick det inte. Där spelade jag 60 minuter i varje match de sista fem-sex åren, och att då ha träningar mellan matcherna där man trycker på... det skulle ta en månad innan man hade dragit alla muskler i kroppen.

Wanne påpekar också om träningarna i världens bästa klubblag:

– Det gäller att komma till träningen och vara beredd. Är du inte det kommer du inte göra mål och du kommer i stället att bli överkörd. Det är coolt!

Jim Gottfridsson och Hampus Wanne efter EM-guldet i fjol.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hampus Wanne.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Kämpar med spanskan

Hur märker du av att det är en storklubb?

– På allting runtomkring. Alla som jobbar inom klubben är FC Barcelona på ett sätt jag aldrig har upplevt någon annanstans. Det är helt vansinnigt hur stor och viktig klubben är för dem. Det är liksom inte bara att de går dit och kollar på matcherna utan klubben är verkligen en del av dem. Det är väldigt fascinerande och det sprider sig runt hela verksamheten.

– Allt handlar om att vinna. Det är det som gäller. Och de ger en alla förutsättningar för att lyckas med det. Träningsanläggningen är helt fantastisk, vi har allt man kan önska, och vi är på samma anläggning som fotbolls- och basketspelarna till exempel.

Hampus Wanne berättar att han har träffat FC Barcelona-presidenten Joan Laporta tre-fyra gånger.

– Det skapar också en gemenskap och man känner att man är en del av klubben. 

Hur går det för dig med spanskan?

– Jag känner att jag börjar förstå mycket mer i alla fall, men det är svårt att lära sig. I tyskan kunde man höfta mer för vi har många ord i svenskan som är lika tyska. Därför var det lättare att komma in i det snabbare. I spanskan är det ju helt annorlunda och det är mer att lära sig också kring hur de bygger upp meningarna.

– Det positiva är att jag förstår mer och mer, men jag får även göra bort mig lite och chansa emellanåt. Då blir jag kanske utskrattad ibland, men det är bara bra för då berättar de hur jag ska säga det och då lär man sig i slutändan.

Hampus Wanne försöker lära sig spanska.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Det är sånt man har drömt om”

Att Sverige spelar sina VM-matcher i både gruppspelet och mellanrundan i Göteborg är givetvis en extra krydda för Hampus Wanne som har sin handbollsbakgrund i klubbarna Önnereds HK, Redbergslids IK och HK Aranäs. Han missade hemma-EM 2020 på grund av en hälskada.

Nu sitter släkt och vänner på läktarna när Blågult spelar i Scandinavium.

– Det är klart att det är väldigt speciellt att spela VM här. Jag gick ju på gymnasiet där, säger Wanne och pekar mot Katrinelundsgymnasiet som ligger ett stenkast från Scandinavium där matcherna spelas.

– Nu kan jag se mitt ansikte på spårvagnen och det känns lite konstigt faktiskt. Jag får nypa mig i armen ibland. Det är såna här grejer man har drömt om.

Känner ni av pressen som regerande Europamästare?

– Jo, men alla i laget spelar i toppklubbar och lever med den här pressen varje dag. Att pressen ökar när vi har tagit oss till två raka mästerskapsfinaler tycker jag är rimligt. Det hade varit tråkigt och konstigt om folk såg oss som underdogs. Sen vet vi att det är väldigt små marginaler, men vi ska göra vårt absolut bästa för att gå långt.


https://www.instagram.com/p/CZjZAivg4fm/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.