Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska spelarna träder fram – efter krogkvällen

Jim GottfridssonFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas NilssonFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Lukas NilssonFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Ekdahl Du Rietz Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
1 / 7

Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson, Kim Ekdahl Du Rietz och Lukas Nilsson gick på krogen och drack drinkar under handbolls-EM. 

Efter händelsen fick de be om ursäkt till resten av laget. 

– Det är beklagligt, säger handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg. 

– Vi har brustit i omdömet, säger Jim Gottfridsson i ett pressmeddelande.   

Sverige gjorde jobbet mot Polen i den sista gruppspelsmatchen och är klart för mellanrundan i Malmö, dit laget reste på onsdagsförmiddagen. Under kvällen gavs spelarna ledigt, och då valde fyra spelare att besöka en krog i Malmö, något Aftonbladet var först att berätta om. 

Landslagets policy ska enligt Aftonbladet ha ledningens godkännande för att beställa alkohol under pågående mästerskap, men så ska inte fallet ha varit den här gången. Spelarna bad om ursäkt till spelare och ledning under ett lagmöte på torsdagen. 

– Vi har agerat från första stund vi fick reda på det och hanterat det internt, både med individuella samtal och samtal i grupp. Vi har rett ut det och de har bett om ursäkt. Vi kommer att be om ursäkt till fansen med förstås, för det är beklagligt. När man representerar sitt landslag ska man ha föredöme på och utanför planen, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg till SportExpressen. 

Hur fick ni reda på det varit ute och druckit?

– Det kom externt till våran överledare. Vi fick reda på det i dag under förmiddagen så då agerade vi direkt. 

Enligt Wedberg har spelarna druckit ”en enhet, i vissa fall två enheter, alkohol” under kvällen. 

Spelarna träder fram: ”Brustit i omdömet”

Under torsdagskvällen trädde de fyra spelarna fram för att ”undvika spekulation kring händelsen”. 

Enligt landslagets hemsida handlar det om Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson, Kim Ekdahl Du Rietz och Lukas Nilsson. 

– Vi har brustit i omdömet och tar fullt ansvar för det vi har gjort. Vi har bett om ursäkt till samtliga i laget och ber också om ursäkt till våra supportrar och alla som jobbar för att göra den här EM-turneringen till en höjdpunkt, säger lagkaptenen Jim Gottfridsson till hemsidan. 

Förbundskaptenen Kristján Andrésson:

– Jag känner en besvikelse över det som har hänt, men spelarna har stått upp rakryggat för hela truppen, bett om ursäkt och förklarat att det inte kommer att hända igen. Direkt efter att vi fick vetskap om händelsen har vi agerat med såväl individuella som gruppsamtal och har därmed stängt händelsen och fokuserar fullt ut på kommande matcher i Malmö.

Handbollsförbundet vill se över reglerna

Nu kommer det svenska handbollsförbundet att titta på om det behövs tydligare regler kring alkoholkonsumtion i samband med mästerskap. 

– Förbundet får diskutera om det behövs en åtstramning. De känner att det är viktigt att de klargör policyfrågorna och vikten av att spelarna tänker efter före helt enkelt. Att spelarna inser att man inte är en privatperson i de här sammanhangen utan att man representerar landslaget och att man har väldigt mycket ögon på sig under ett EM på hemmaplan, säger Jan Karlsson till Aftonbladet. 

Enligt Robert Wedberg kommer ingen spelare att bestraffas på något sätt. 

– Nej, det är inte på den nivån. Vi har rett ut det internt och samtalen varit bra. Så nu lägger vi fokus på matchen mot Portugal. 

Är känslan att deras ursäkt godtogs av de övriga i truppen?

 – Ja, det tror jag. Jag kan inte tala för alla men de gav en ärlig beskrivning av vad som hade hänt och det mottogs på ett bra sätt. Det blev fel och det ska inte sopas under mattan. Att de var ärliga har uppskattats.

Den förre landslagsspelaren tillika Viasats expert Claes Hellgren är orolig för att det här blir ett störningsmoment under mästerskapet. 

– Det är oerhört tråkigt att höra att det här har hänt. Och det kommer så klart väldigt olägligt inför de tuffa matcher som väntar. Det stör självfallet truppen och det blir en tuff uppgift för ledarna att ta tag i, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.