Hampus Wanne om drömflytten till Barcelona

Hampus Wanne har precis skrivit på ett treårskontrakt med FC Barcelona.
Foto: FC Barcelona
Hampus Wanne.
Foto: FC Barcelona
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
1 / 7

Succéåret bara fortsätter.

Efter EM-guld, förlovning och en plats i Champions Leagues all star-lag är Hampus Wanne klar för världens bästa handbollsklubb FC Barcelona.

– Jag är väldigt, väldigt stolt och glad, säger han i en längre intervju.

Hampus Wanne, 28, är ett par veckor in i semestern.

Men snart går flyttlasset.

Under måndagen presenterade FC Barcelona, som nyligen försvarade sin Champions League-titel, sin nya stjärnvärvning på vänstersexpositionen.

– Jag är extremt glad. Klubben hade verkligen bestämt sig för att de ville ha mig och det gör ju att man känner sig väldigt uppskattad, säger den svenske landslagsstjärnan.

Han fortsätter:

– Klart att jag ser fram emot det här extremt mycket, det är tidernas mest framgångsrika handbollslag vi pratar om. 

I februari blev det officiellt att Hampus Wanne lämnar tyska Flensburg efter nio säsonger. Att han skulle flytta till just Barcelona har han vetat om ett tag, men ingenting har varit officiellt förrän nu.

Hur frustrerande har det varit att inte kunna berätta?

– Det är klart att det har varit lite frustrerande och konstigt att inte kunna berätta för nära vänner och så, säger Wanne och skrattar till.

– Man har fått försöka finta bort dem och prata om något annat om det kommit på tal. Det är av respekt för klubben.

Agenten: ”Ett enormt stort avtal”

Kontraktet med FC Barcelona sträcker sig över tre år.

– Det här är extremt stort, säger Wannes agent Martin Klette och utvecklar:

– Barcelona försökte värva Hampus redan för fyra år sedan, men då stoppade Flensburg övergången. De har visat båda gångerna hur mycket de vill ha honom och varit väldigt proffsiga. De har sträckt sig långt både ekonomiskt och juridiskt i avtalet. Vi är väldigt stolta.

Exakt hur stort avtalet är vill inte Klette gå in på.

– Jag går ogärna in på de ekonomiska detaljerna, men det jag kan säga är att det är ett enormt stort avtal, inte minst med tanke på att det handlar om en kantspelare.

Hampus Wanne ser fram emot miljöombytet.

– Jag hade nio fantastiska år i Flensburg, men till slut kände mig klar, jag ville ha nya mål att jaga. Nu blir det något helt nytt. Nu ska vi lära oss att leva i en helt ny kultur, nästan så långt bort man kan komma från den i Sverige och Tyskland. 

– Om jag kan summera min karriär och konstatera att jag behärskar fyra språk, det vore också stort.

Har du haft någon kontakt med din nye tränare Carlo Ortega?

– Jag har pratat lite med dem, men det har ju varit lite speciellt i och med att de också behövt ha fokus på säsongen. Jag gillar när man har tydliga roller. Vi får se hur det blir när jag kommer ner nu i mitten av juli. 

Wannes drömår: ”Har varit otroligt”

Hampus Wanne inledde 2022 med att vinna EM-guld. Därefter togs han ut till såväl Champions Leagues som Bundesligas all star-lag.

Ett helt okej år för dig.

– Så klart, det har varit otroligt. Samtidigt har jag väldigt svårt att vara nöjd med mina prestationer. Det räcker med att jag har tre matcher där jag är dålig, då börjar det snackas.

– Jag har svårt att tro mer om mig själv, jag försöker hålla mig på marken. Sedan har både landslaget och Flensburg spelat en handboll som passade mig väldigt bra. Så det har ju hjälpt väldigt mycket. 

Vid sidan av de sportsliga framgångarna har Wanne dessutom förlovat sig med den tidigare landslagsspelaren Daniela Gustin, som precis avslutade sin handbollskarriär.

– Hon flyttar med till Barcelona. Hon ska plugga och ser fram emot det jättemycket. Hon är väldigt mycket coolare än jag när det kommer till sånt här. Hon har ju flyttat en del under sin karriär, medan jag har stannat kvar på samma ställe, säger Wanne.

Förlovade sig med landslagsspelaren

Att ha en elitidrottande sambo, som dessutom håller på med samma sport, är en stor fördel.

– Ja, det är verkligen jätteskönt. Går den ena igenom en tuff period så förstår den andra precis vad det handlar om och vad som behövs. Vi har ju gått igenom samma saker. Vi har varit ett väldigt bra stöd för varandra genom åren. 

I januari nästa år spelas handbolls-VM på hemmaplan. Ett mästerskap Wanne ser fram emot väldigt mycket, inte minst med tanke på att han missade hemma-EM för ett par år sedan med anledning av en fotoperation.

– Man tänker på det mer och mer ju närmare vi kommer.  Men vi får passa oss så att vi inte blir övertaggade, vilket man säkert kan bli under ett mästerskap på hemmaplan. Det är något vi får tampas med.

Hampus Wanne fortsätter:

– Men vi har spelat många stora matcher nu. Två finaler och kvartsfinal i OS, vi vet ungefär vad det handlar om. 

Det faktum att man spelar på hemmaplan – och dessutom som regerande Europamästare – innebär helt klart en extra press.

– Ja, det är klart, men den pressen har vi förtjänat. Att säga att vi inte ska gå in i VM utan ha någon press på oss, det går ju inte. Vi vill vara i en situation där folk ställer krav på oss, säger han.

Göteborgaren avslutar: 

– Jag har levt i den miljön under de senaste nio åren och vi har många spelare som spelar i toppklubbar runtom i Europa. För mig personligen blir det väldigt stort att få spela i Scandinavium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.