Förklaringen till Sveriges tröjor: ”En uppgörelse”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Sveriges handbollslandslag spelar inte i de kritiserade kläderna från Uniqlo.

De har i stället ett matchställ från Craft.

Varför?

– Craft har en uppgörelse med SOK och Uniqlo, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

Det var när Sveriges fotbollslandslag klev in i OS-turneringen som snacket om kläderna tog fart i sociala medier.

”Att SOK har godkänt den här neongröna reflex-färgen som svensk landslagströja är förstås en gåta”, skrev Patrick Ekwall, programledare i discovery+, på Twitter.

Och det fortsatte under invigningen, där den svenska truppen hade enfärgade outfits med matchande skor.

– Det ser ut som de kommer i pyjamasar, sa kommentatorn Christian Olsson i Radiosporten.

Men när det svenska herrlandslaget i handboll klev in i OS-turneringen i lördags (32-31 mot Bahrain) hade de på sig ett matchställ från en annan klädleverantör än Uniqlo, nämligen Craft. Och damlandslaget i handboll hade på sig ett likadant ställ från Craft i söndagens match mot Spanien (31-24).

Har köpt rättigheterna

Varför spelar de inte i kläder från Uniqlo? SportExpressen ställer frågan till presschefen Daniel Vandor.

– SOK har ju sålt klädrättigheterna till Uniqlo. Sen har andra klädleverantörer kunnat köpa loss de rättigheterna på vissa grenar. I handbollens fall har Craft kommit överens med SOK och Uniqlo om att vi får spela i Craft-kläder. Men all övrig klädsel vi använder är från Uniqlo, säger Vandor.

Så det handlar bara om just matchstället?

– Exakt. När vi åker till match har vi på oss kläder från Uniqlo, när vi går på gymmet i OS-byn har vi på oss kläder från Uniqlo – och så vidare. Men på matcherna och handbollsträningarna får vi ha på oss Craft-stället.

En likande deal har gjorts för det svenska friidrottslandslaget. Armand Duplantis och gänget kommer inte heller att tävla i Uniqlo-kläder, utan i stället synas i kläder från Puma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.