Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen till Sveriges tröjor: ”En uppgörelse”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Sveriges handbollslandslag spelar inte i de kritiserade kläderna från Uniqlo.

De har i stället ett matchställ från Craft.

Varför?

– Craft har en uppgörelse med SOK och Uniqlo, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

Det var när Sveriges fotbollslandslag klev in i OS-turneringen som snacket om kläderna tog fart i sociala medier.

”Att SOK har godkänt den här neongröna reflex-färgen som svensk landslagströja är förstås en gåta”, skrev Patrick Ekwall, programledare i discovery+, på Twitter.

Och det fortsatte under invigningen, där den svenska truppen hade enfärgade outfits med matchande skor.

– Det ser ut som de kommer i pyjamasar, sa kommentatorn Christian Olsson i Radiosporten.

Men när det svenska herrlandslaget i handboll klev in i OS-turneringen i lördags (32-31 mot Bahrain) hade de på sig ett matchställ från en annan klädleverantör än Uniqlo, nämligen Craft. Och damlandslaget i handboll hade på sig ett likadant ställ från Craft i söndagens match mot Spanien (31-24).

Har köpt rättigheterna

Varför spelar de inte i kläder från Uniqlo? SportExpressen ställer frågan till presschefen Daniel Vandor.

– SOK har ju sålt klädrättigheterna till Uniqlo. Sen har andra klädleverantörer kunnat köpa loss de rättigheterna på vissa grenar. I handbollens fall har Craft kommit överens med SOK och Uniqlo om att vi får spela i Craft-kläder. Men all övrig klädsel vi använder är från Uniqlo, säger Vandor.

Så det handlar bara om just matchstället?

– Exakt. När vi åker till match har vi på oss kläder från Uniqlo, när vi går på gymmet i OS-byn har vi på oss kläder från Uniqlo – och så vidare. Men på matcherna och handbollsträningarna får vi ha på oss Craft-stället.

En likande deal har gjorts för det svenska friidrottslandslaget. Armand Duplantis och gänget kommer inte heller att tävla i Uniqlo-kläder, utan i stället synas i kläder från Puma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.