Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finns bara en enda norrman som ler nu

Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald av Kiel höll på att skjuta de blågula medaljdrömmarna i sank.

Men minut efter minut restaurerade de svenska soldaterna fortet.

Och tack vare en fotbollsspelare, ”banans svagaste kort” och en utomjordisk Jim Gottfridsson finns det bara en enda norrman som ler i kväll.

Det finns nog fog för att kalla Glenn Solberg för en tvättäkta tjurskalle.

För när kritiken haglat som värst (var är farten från VM i Egypten, varför får Jonathan Carlsbogård fortsatt förtroende framåt och för guds skull – var ÄR Andreas ”Stycket” Nilsson?!) har hela Sveriges favoritnorrman tagit det hela med ro, smilat pillemariskt och fortsatt på sin linje hela vägen.

När Sverige skulle efterträda Kristján Andrésson vintern 2020 var det fler än en person i svensk handboll som höjde på ögonbrynen. Solberg, briljant mittnia som spelare och mångårig uppskattad mentor till bland annat Jim Gottfridsson i Flensburg, hade som främsta tränarmerit ett fyraårigt ledarskap i norska jojo-klubben St Hallvard.

Skämtar ni, SHF?


Förmodligen skrattar ingen längre. 

Särskilt inte nära vännen Christian Berge, som slet sitt hår och stod för kvällens kanske hårdaste skott när han sulade sin vattenflaska i golvet på slutsignal.

För efter 30 spelade minuter såg verkligen allt ut att gå i norsk riktning. 

• • •

Harald Reinkind sköt sönder det svenska försvaret.

Hampus Wanne och Niclas Ekberg missade straffar.

Anfallsspelet gav en hel del att önska, och ett smått utskällt svenskt landslag var på väg att få åka buss mellan Bratislava och Budapest med svansen mellan benen och spela en iskall, avslagen match om femtepris.

Då vände exakt allt – på det mest osannolika sätt.

Plötsligt var det Norge som såg vilset ut. Världsstjärnan Sander Sagosen fick ordentligt med stryk av utmärkte Oscar Bergendahl (som i större delen av tonåren främst var känd som en fotbollstalang innan han valde handbollen) hela matchen och Sagosen såg mest ut att vilja vara någon annanstans. 

Inhopparen Peter Johannesson räddade allt som kom i hans väg. Jim Gottfridsson styrde upp anfall efter anfall, skrek som en vildhund i time outer och eldade igång det såsiga svenska gänget.

Och plötsligt var ett kritiserat och utskällt Sverige en straff från semifinal.


Världsstjärnan Hampus Wanne var knäckt efter sina två straffmissar och Niclas Ekberg likaså. 

Men vad gör det när Solberg har ett kraftverk från Åhus att kasta in?

21-årige Valter Chrintz var endast tredjeval på högerkanten när det här mästerskapet startade.

Frågan är om han inte är solklar etta framöver redan nu.

Han hoppar, han skuttar, han skriker, han skrattar – och han gör mål.

Straffmålet vid likaläge 23-23, femton sekunder kvar, är redan nu svensk idrottshistoria. 

Och frågan är om inte Valter Chrintz redan nu med sin sprallighet, star quality och framförallt sina glädjetårar på slutsignal blir omslagspojke för Glenn Solbergs handbollslandslag kommande decenniet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.