Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: ”Kusligt tufft för Sverige...”

Svenska spelarnas ord inför handbolls-VM: ”Ett berg att bestiga”
Sverige går in i handbolls-VM på fredagen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Väntan på VM är över.

På fredagskvällen kliver Sverige in i turneringen med premiären mot Uzbekistan.

Viaplays expert Martin Frändesjö ger här sin syn på Carin Strömberg, debutanterna som kan få sitt genombrott och Sveriges chanser att gå långt i turneringen.

– Sverige har ett tidsförsprång på flera lag, säger han.

1.  Carin Strömberg imponerade under OS som Gulldéns arvtagare. Hon har bytt klubblag, är lagkapten i landslaget och självklar som mittnia på VM. Vad krävs för att hon ska leda Sverige hela vägen till medalj på VM?  

– Den ultimata lagspelaren som alltid sätter laget i främsta rummet, värderingsskicklig och en pådrivare över hela banan. Kan Strömberg konservera den formen som hon höll under OS, då håller det gott och väl. Kan hon förbättra sig några procent, så kan det vara skillnaden mellan succé och en väl genomförd turnering för Sverige. Samtidigt är Sverige ett lag som mår bäst när alla jobbar för varandra, vilket fungerade utmärkt senast i OS, samarbetet får med andra ord aldrig underskattas.  

2.  Landslaget har fått in flera debutanter och föryngrat truppen. Hur påverkar detta dynamiken – och vem får sitt stora genombrott på VM?  

– Tomas Axnér har hela tiden haft OS i Frankrike 2024 som det stora målet. Första mästerskapet, EM 2020 i Danmark, blev en sorts inventering av befintligt material. Därefter kom ett försenat OS i Tokyo, där Sverige hamnade i en löjligt svår grupp, men där laget spelade som vilket toppnation som helst. Lagbygget mot Paris 2024 hade sjösatts. Axnér/Wiberg satte en tydlig idé hur Sverige skulle agera, utifrån den kravbilden har de funnit spelarna och målet att utmana fullt ut 2024, är inte bara en dröm, utan en fullt realistisk målsättning. I Tokyo-OS hittade mängder av svenska spelare sin topp, men vem står på tur nu? Jag tror att Jessica Rydé har alla möjligheter att ta ytterligare steg i målet eller varför inte Nina Dano, som har mognat avsevärt i sitt spel? 

3.  Sveriges grupp slås ihop med Norge och Rumänien, hur ser ni på möjligheterna att nå kvartsfinal? Och vad kan Sverige sätta emot Norge efter debaclet på OS?  

– Stora möjligheter. Men tidigare har Sverige haft svårt att följa upp en mästerskapsframgång. Åren 2010, 2014 och 2017 gjorde Sverige storstilade insatser, men mästerskapet som följde, blev inget vidare. Denna gång finns förutsättningarna till ett annorlunda utfall. Efter ett OS, påbörjas ofta ett nytt lagbygge inför nästa OS. Så är det för många lag även denna gång, men inte för Sverige. Laget är mer eller mindre intakt med det laget som gick till semifinal, för fyra månader sedan i Tokyo. Detta gör att Sverige har ett tidsförsprång på flera lag. Men samtidigt har Sverige hamnat på en kusligt svår halva, om laget skall kunna nå riktigt riktigt långt i turneringen. Bland annat väntar ett favorittippat Norge i mellanrundan, som givetvis kommer vara stora favoriter i den matchen. Och längre in i turneringen kan både Frankrike eller Ryssland vänta i en eventuell kvartsfinal. Kusligt tufft motstånd med andra ord... 

4.  Vem ser ni som förstamålvakt i Sverige – och varför? 

– Sverige har som vanligt en synnerligen vass besättning i målet. Bundsen, Rydé och Thörn. Väldigt svårt att peka ut en tydlig förstemålvakt, men jag fastnar för Jessica Rydé. Hon har ett lugn och förmåga att vänta ut skyttarna, vilket kan stressa de flesta. Samtidigt är hon skicklig att hitta rätt position i rätt tidpunkt, hon är inte för tidig, utan ofta sker rörelsen i precis rätt ögonblick. Utöver detta är hon en av världens bästa målvakter, om inte den bästa, på att rädda straffkast. Men jag tror att Bundsen blir den som får ta hand om förstarollen. Oavsett står Sverige inte å faller med en målvakt, om en inte fungerar, så finns det hela tiden en annan på tur. 

5.  Systemet med en huvudrunda/mellanrunda är väl debatterat genom åren. Ska den skrotas?  

– Jag hade gärna sett att turneringen hade ett inledande större gruppspel, som i sin tur följs upp av utslagsmatcher, där det börjar med åttondelsfinal och vidare mot den stora finalen. Samtidigt förstår jag att nuvarande system har kommit för att stanna, mycket på grund av att fler lag har möjligheten att vara kvar i turneringen en längre tid. Men jag vill tillbaka i tiden, med ett klassiskt gruppspel, med lika klassiska utslagningsmatcher och den gamla klassiska nerven. 

Så ser du Sveriges inledande matcher i handbolls-EM:

Fredag 3 december

19.30, Viaplay/TV6: Sverige–Uzbekistan

Söndag 5 december:

14.30, Viaplay/TV6: Sverige–Puerto Rico

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.