Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi har fått en fullträff på det kan man säga”

Ljubomir Vranjes
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Ljubomir Vranjes gör dundersuccé som ny förbundskapten.

Nu återvänder han till staden han säkrade EM-guldet med i Sverige 2002.

Men hur stor han är i Slovenien efter semifinalavancemanget?

– Det har jag ingen aning om, haha, säger Vranjes.

Succén är ett faktum för Slovenien under ledning av Ljubomir Vranjes.

Visst, det blev förlust i sista mellanrundematchen mot Norge med 33-30.

Men Ljubomir Vranjes var inte särskilt nedslagen över det. Redan före avkast hade Portugal avfärdat Ungern och vunnit med åtta mål, vilket betydde att Vranjes och Slovenien var klart för semifinal redan innan matchen mot Norge.

– Jag rankar detta väldigt högt. Inte lika högt som Champions League-guldet med Flensburg, inte än. Men det är stort naturligtvis, säger Vranjes.

Det var bara veckan före julafton som Vranjes presenterades som ny, slovensk förbundskapten.

Den korta tiden mellan tillträdet och mästerskapet kan ha varit en fördel.

– Det är klart att det finns saker som är positiva med det. Men negativa också. Svårt att säga, men det beror på hur man går in som ledare. Jag har valt en väg som passat dem. Vi har fått en fullträff på det, kan man säga, säger han.

”Vi är den stora underdogen”

Medan företrädaren Veselin Vujovic är känd för sitt fruktansvärda humör är Vranjes en betydligt mer timid och lugn tränare.

– De hade lika gärna kunnat köra över mitt ledarskap. Men de har accepterat det, de tycker om det till och med. Jag pratar öppet med dem, det är det ledarskapet jag vill göra. Sedan vill jag heller inte ändra mig som person bara för att någon tycker eller tänker annorlunda. Jag är sån som ledare, antingen får de acceptera det eller inte, säger Vranjes.

Ljubomir Vranjes jobbar också mycket med feedback och taktisk analys. Före mästerskapet sade Vranjes att han satsade mer på att sätta ett försvarsspel och ville överlåta det offensiva spelet till sina kreativa mittnior, främst Dean Bombac och Miha Zarabec.

– Men vi har dragit nya grejer i anfallsspelet också. Framförallt har vi analyserat motståndarnas försvarsspel där jag gett dem tips om svaga länkar. Sedan är de också jäkligt bra på att hitta egna lösningar själva, hyllar Vranjes.

Nu väntar alltså Spanien i semifinal. Men det är tydligt att Vranjes och Slovenien inte ser sig som favoriter.

– Det ska bli jäkligt spännande att se vad vi kan göra. Även om jag håller Spanien som stora favoriter ihop med Norge. Men jag ser fram emot det, även om jag måste säga att vi är den stora underdogen, säger han.

”Det var ett tag sedan”

Slovenien har inte spelat semifinal i EM sedan hemmamästerskapet 2004. Då var Ljubomir Vranjes fortfarande spelare och var dessutom expertkommentator i TV4 under mästerskapet.

– Det var ett tag sen, skrattar han.

Vranjes har också en bakgrund som spelare i Spanien.

– Jag är lite Spanienexpert, men jag vet inte om jag har nytta av det nu. De spelar ett visst spel och jag har analyserat dem tidigare, det är väldigt skickliga spelare både taktiskt och tekniskt. Men det finns svagheter hos dem också, säger han.

Vranjes framhåller segermatchen mot Sverige som den kanske bästa hittills i turneringen.

– Försvarsmässigt och taktiskt var Sverigematchen en fullträff. Vi var jäkligt bra mot Portugal, Island också. Grabbarna har gjort det bra i rätt många matcher, de håller disciplin och det taktiska konceptet. Det är bra, säger Vranjes.

Hur stor är du i Slovenien nu då?

– Haha, det vet jag faktiskt inte. Jag varken läser eller lyssnar på media eller något sånt. Jag är rätt lugn.

Men några känslor för sitt land under själva mästerskapet har han inte hunnit med att känna.

– Jag har inte reflekterat över Sverige någonting, jag har koncentrerat mig på Slovenien. Men jag har följt resultaten, men inte lagt tid eller energi på.

För svensk del väntar nu ett tronskifte. Kristján Andrésson tackar för sig efter fyra år som förbundskapten och i stället kommer norrmannen Glenn Solberg in som nytt ansikte.

Om det har Vranjes inte heller någon uppfattning eller åsikt.

– Jag har ingen aning. Men det är en ny era som börjar för Sverige nu. Det är bara att önska lycka till, säger Ljubomir Vranjes.