Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag grät inte – men det var väldigt emotionellt”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För mindre än månad sedan var EM någonting Ljubomir Vranjes skulle betrakta som åskådare.

Nu är han på väg att föra Slovenien mot sensationell gruppseger efter att ha knäckt Sverige i sin egen hemstad.

– Det blev väldigt emotionellt för mig, säger Vranjes.

När lagen presenterades i Scandinavium före Sveriges EM-rysare mot Slovenien var det föga förvånande en svensk som fick det högsta jublet av publiken.

Mer överraskande: att svensken i fråga var Sveriges huvudmotståndare för dagen.

Göteborgaren Ljubomir Vranjes förde sitt Slovenien till en övertygande och stenhård seger mot Sverige med 21-19 och är på väg att föra sitt Slovenien till en smått överraskande gruppseger.

– Det var en tuff, bra och hård match. Hårt defensivt jobb från bägge lagen vilket gjorde att målvakterna hade möjligheten att göra bra matcher. Jag är så klart stolt över mina spelare och jag vill tacka Sverige för den här matchen, säger Ljubomir Vranjes efter triumfen.

Ljubomir Vranjes hyllades i Scandinavium

Redan från start satte slovenerna sin defensiva taktik: de pressade in Sveriges skyttar mot sina stora mittförsvarare och underlättade för målvakten Klemen Ferlin att storspela.

– Matchbilden blev exakt som jag förväntat mig. Jag är jättenöjd med mina grabbars genomförande, både taktiskt och mentalt, säger Vranjes.

En mental kamp gick Vranjes själv före matchen.

Det är mindre än en månad sedan Vranjes överraskande tog över posten som slovensk förbundskapten efter att nationen sparkat Veselin Vujovic.

Men Göteborg hade inte glömt sin store lille hjälte.

Vranjes, född och uppvuxen i Göteborg och som vann EM-guld med Sverige på svensk mark 2002, fick kvällens största jubel när lagen presenterades före avkast.

Något som inte passerade obemärkt förbi.

– Du kan tänka dig själv hur det känns för mig. Jag grät inte, men det var väldigt emotionellt för mig. Jag vill tacka alla i hela arenan för det, säger Ljubomir Vranjes.

 

LÄS MER: Handbolls-EM 2020 - spelschema, grupper, resultat och tv-tider 

Svenske lagkaptenen om matchen

Jim Gottfridsson analyserar Sveriges förlust mot Slovenien