Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Upp till honom själv hur bra han kan bli”

Valter Chrintz. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Alfred Jönsson.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Eric Johansson.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Lukas Sandell. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Fabian Norsten.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

MALMÖ. Det blir ingen ny EM-medalj för Sverige.

Men nationen kryllar av stora handbollstalanger.

SportExpressen blickar framåt och listar de fem kommande blågula kronprinsarna som ska erövra landslaget.

Hemmamästerskapet i Sverige slutade i moll sett ur blågula ögon.

Förluster mot Slovenien, Portugal och Norge har gjort att Sverige inte har chans att försvara sin silvermedalj från EM i Kroatien 2018.

Det är också förbundskapten Kristján Andréssons sista resa i landslaget innan norrmannen Glenn Solberg leder laget över OS-kvalet i april och en eventuell OS-turnering i Japan till sommaren.

Åldersstrukturen i det blågula landslaget ser förvisso bra ut. Målvakten Andreas Palicka är äldst i EM-truppen med sina 33 år, 34 till sommaren, och de flesta spelarna är i bra ålder.

En som dock tvekar på sin fortsatta landslagkarriär är Kim Ekdahl Du Rietz, 30, som före mästerskapet berättade för SportExpressen att han ser slutpunkten på landslagskarriären, och kanske till och med handbollskarriären, efter ett eventuellt OS i Tokyo.

– Jag vill göra andra grejer också, har Kim Ekdahl Du Rietz tidigare berättat.

Andra bärande spelare, som Mikael Appelgren och Max Darj, säger sig vilja spela i landslaget så länge de blir uttagna.

– Jag var löjligt långt från landslaget för ett par år sedan. Jag är otroligt stolt över att vara här och jag vill vara här och bidra så länge de vill ha med mig, säger Max Darj.

Senast Sverige vann U21-VM på herrsidan var 2013, då fanns A-landslagsmän som Albin Lagergren och Daniel Pettersson i truppen. Även Anton Lindskog, som fanns med i den svenska bruttotruppen till EM.

Vid senaste U21-världsmästerskapet slutade Sverige på en blygsam tiondeplats efter att ha besegrat Brasilien i placeringsmatch. I den truppen ingick Jack Thurin, 20, från IFK Skövde som mästerskapsdebuterade under EM.

Lista: Framtida stjärnor i landslaget 

SportExpressen plockar här fram fem tänkbara spelare som kan ta över och bli bärande spelare i landslaget på 20-talet.

Valter Chrintz, 19 år. H6, IFK Kristianstad

Redan med i A-landslaget och visat god klass på mästerskapsnivå. Vägen ligger öppen för Chrintz att dominera på H6-positionen en lång tid framöver, det är upp till honom själv hur bra han kan bli.

Alfred Jönsson, 22 år. M9, Hannover-Burgdorf

Dominant i Handbollsligan under flera säsonger och den målfarlige mittnian hamnade i tyska toppklubben Hannover-Burgdorf inför säsongen. Växer in i kostymen mer och mer, har skyhög potential.

Eric Johansson, 19 år. V9, Eskilstuna Guif

Årets stora utropstecken i svensk handboll. 19 år gammal toppar Johansson Handbollsligans skytteliga i överlägsen stil på 137 gjorda mål på 20 matcher. Haft en succéutveckling under Zoran Roganovic i Guif.

– Han har ett skott som är väldigt modernt och explosivt. Om utvecklingen går i den här riktningen i försvar och i assistspelet kan han absolut vara en framtidsman inom svensk handboll, säger TV4 och C Mores handbollsexpert Jennie Linnell.

Lukas Sandell, 22 år. H9, Elverum

Smugit lite under den svenska radarn trots succén i Norge. Med tanke på Sveriges problem på högernio är Sandell högaktuell för att dra på sig landslagströjan inom kort. Klar för Ålborg nästa säsong.

Fabian Norsten, 19 år. MV, IFK Skövde

Slåss främst med RIK:s Kristian Zetterlund och Sävehofs Simon Möller om att vara etta i sin årskull. Duktig straffräddare och bra på kantskott. Träningsflitig. Har vunnit U18-EM med Sverige.

Bubblare: Gzim Salihi, IK Sävehof, William Bogojevic, IK Sävehof, Karl Wallinius, Lugi, Samuel Lindberg, Alingsås, Ludvig Hallbäck, Ystads IF,

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar