Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tycker det blivit en höna av en fjäder”

Fredrik Petersen.Foto: BILDBYRÅN
Oscar Carlén.Foto: TOMAS LEPRINCE
Staffan Olsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Fyra svenska landslagsspelare gick på restaurang och drack 1-2 enheter alkohol under en ledig kväll mitt under EM.

Nu försvaras de av tidigare landslagsspelaren Fredrik Petersen.

– Jag tycker det har blivit en höna av en fjäder, säger han.

Det var under spelarnas lediga kväll i onsdags som fyra svenska landslagsstjärnor gick på restaurang och drack 1-2 enheter alkohol, enligt förbundet.

Lagkapten Jim Gottfridsson bad om ursäkt efter att han, Kim Ekdahl Du Rietz, Lukas Nilsson och Andreas Nilsson utan tillåtelse brutit mot förbundets alkoholpolicy under turneringen.

– Vi har brustit i omdömet och tar fullt ansvar för det vi har gjort, sade Jim Gottfridsson.

– Jag känner en besvikelse över det som har hänt, men spelarna har stått upp rakryggat för hela truppen, bett om ursäkt och förklarat att det inte kommer att hända igen, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Nu försvaras spelarna av tidigare landslagsstjärnan Fredrik Petersen.

– Nu har man inte all fakta, men om det är så att de gick ut och drack en öl så tycker inte jag att det är världens största grej. Jag tror att många spelare i de andra lagen sitter på hotellet och dricker en öl när de har en ledig dag. Jag tror inte att de blir sämre handbollsspelare för det, sen är det kanske fel att sätta sig på en krog, om nu så var fallet. Jag tycker det har blivit en höna av en fjäder, säger han.

Är det en för präktig syn på alkohol?

– Det är väl egentligen inget som är sunt med alkohol överhuvudtaget men en öl, två öl eller ett glas vin… Om det stannar där så tycker jag att det har blivit lite överdrivet, menar IFK Kristianstad-spelaren.

Per Carlén: ”Det är bullshit”

Även på Bengan Boys tid fanns klara restriktioner kring alkohol.

– Jag blir ju själv besviken när man läser om det, det är väl det jag kan säga. Att man inte respekterar de regler som finns, säger ikonen Staffan Olsson.

Hur såg det ut på din tid gällande alkohol?

– Mig veterligen har det sett likadant ut hela tiden. Det har funnits utrymme vid enstaka tillfällen att ta en öl eller ett glas vin till maten, men det skedde alltid i samförstånd med ledningen, säger Olsson.

Per Carlén:

– Nummer ett, att man inte har frågat ledningen, är ju fel. Det gjorde vi ju varenda gång, även om vi bara ville gå ut på stan utan att dricka alkohol. Man frågade Bengan och ledningen om det var okej, och när skulle vi vara hemma. Då kanske de sa att vi skulle vara hemma vid tolv, och då var vi det. Man kom inte hem en minut över tolv, för då fick man på moppo. Vi var stenhårda med reglerna, och vi var också många av de gamla spelarna som såg till att de unga gjorde likadant. Vi frågade alltid Bengan och skötte tiderna, säger han.

Men Carlén tror inte det påverkar laget särskilt mycket att händelsen rapporterats om i media.

– Äh, ingenting. Det är bullshit. Det har ingen betydelse, säger han.

Carlén: Skapar ingen spricka

Per Carléns son Oscar Carlén var själv involverad i en riktig fylleskandal 2008 där han tillsammans med Sebastian Seifert och Fredrik Petersen levde rövare på ett hotellrum.

– Det är ju passande att ni ringer mig och frågar om det här. Haha. Det här verkar i alla fall ha varit något mildare än den kvällen vi hade, och det är ju tur. Nu vet jag inte exakt vad det är för policy och regler i dagens landslag men det gäller för alla spelare att förhålla sig till det. Har man nu brutit mot reglerna så har man gjort fel. Sen tror jag att spelarna haft omdöme nog att hålla det på en nivå som gör att det inte påverkar deras prestation, det är jag rätt säker på, säger Oscar Carlén.

Finns det någon risk att det här skapar en spricka i laget?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan inte alla detaljer men jag känner spelarna det handlar om och det är framträdande spelare i truppen och jag är rätt säker på att de hållit det på en nivå som gör att det inte påverkar prestationen. Som lagkamrat tycker man kanske inte det är okej att de bryter mot policy och regler men man kan nog ändå acceptera ursäkten och stryka ett streck över det. Sen har man sån jäkla fokus på handbollen.

Sverige möter Portugal i kväll klockan 20.30 i den första av fyra matcher i mellanrundan.

Så bombar du in målen från nio meter på bästa sätt