Tv-expertens utspel väcker avsky i Norge

Tv-experten och forne norska stormålvakten Ole Erevik.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Norge besegrade Bosnien-Hercegovina i premiären.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tv-experten och forne norska stormålvakten Ole Erevik tyckte att den norska hemmapubliken var ”pinsam” mot Bosnien-Hercegovina.

Nu reagerar handbolls-Norge starkt på Ereviks utspel.

– Jag reagerade med avsky, säger Sigvard Magelsen, ledare för den norska supporterklubben Håndbollens venner, till Aftenposten.

Norge gjorde vad de skulle i EM-premiären på hemmaplan i Trondheim.

Megastjärnan och hemmasonen Sander Sagosen ledde sitt landslag till seger mot Bosnien-Hercegovina med 33-26 efter att hela 12 mål burit Sagosens signatur.

Men allt var inte frid och fröjd. Publiken i Spektrum fick sig en känga av den forne landslagsmålvakten och numera tv-experten Ole Erevik.

Till VG säger Erevik att han hörde 40 bosniska supportrar mer än 8000 norska supportrar på plats.

– Jag tycker det är pinsamt, säger han till VG och i TV3:s sändning vill han se en fientlig stämning piskas upp inför jättemötet med Frankrike.

– Nikola Karabatic kan inte få ett varmt välkomnande. Det ska tjuta och vara fientligt här inne. Ingen blir förnärmad av det, vi behöver de extra procenten, säger Erevik.

”Helt sjukt, det är helt förfärligt”

Ett uttalande som vållat diskussion i handbolls-Norge.

– Helt sjukt, det är helt förfärligt. Jag reagerade med avsky. Vi ska inte bete oss så i en arena, säger Sigvard Magelsen, ledare för norska supporterklubben Håndbollens venner, till Aftenposten.

Magelsens kollega Morten Hagenstuen menar att de norska handbollssupportrarna accepteras världen över tack vare deras sportsliga attityd.

– Om hans uppmaning får fäste river vi ner det vi byggt upp i årtionden. Det hade varit skamligt för norska handbollssupportrar om vi ska börja bua ut våra motståndare, säger han till tidningen.

Norges förbundskapten Christian Berge uppmanar själv inte till burop, men vill ta hjälp av publiken ändå:

– Jag hoppas det kokar över. Vi behöver dem, vi behöver komma ut med utstrålningen och ett kroppsspråk som säger att vi ska vinna.