”Tittar man noggrant ser man regelbrottet”

Bilderna visar att Domagoj Duvnjaks tycks lyfta båda fötterna under straffen.
Foto: TV6
Foto: TV6

Norge spelar bronsmatch i handbolls-EM efter en kaosartad semifinal mot Kroatien. 

Då uppmärksammas det i såväl Norge som Danmark att Kroatien gjorde ett viktigt mål i matchen på en misstänkt regelvidrig straff. 

– Tittar man noggrant ser man att det är ett regelbrott, säger danska TV2:s expert Lasse Kronborg.  

Semifinalen mellan Norge och Kroatien bjöd på ett sanslöst drama. Det var ingenting som skilde lagen åt efter full tid och det krävdes hela fyra (!) förlängningshalvlekar för att kora en vinnare. 

Det var kroaterna som drog det längsta strået när Zeljko Musa satte det avgörande målet med fyra sekunder kvar av matchen. 

– Jag ser bara dig och kameran här, jag har ingen aning om vad som just hände, sa kroaten Luka Stepancic till TV6. 

– Den här matchen kommer gå till historien, jag vill hylla Norge de spelade verkligen bra. Det var fair play. 

”Kroatien vann på otillåten straff”

Men var det helt fair play? I såväl Norge som Danmark har det under lördagen uppmärksammats att Kroatien gjorde ett avgörande mål på ett misstänkt regelvidrigt vis. 

I underläge 25-26 på övertiden fick Kroatien straff. Domagoj Duvnjaks fick förtroendet att ta den – och satte 26-26. Men såväl norska Dagbladet som danska TV2 skriver att Duvnjaks båda fötter lyfte från marken då han slog straffen, något som inte är tillåtet. 

”Kroatien vann på otillåten straff”, skriver Dagbladet medan TV2 skriver: ”Kroatiens avgörande straffmål var regelvidrigt”. 

– Det är självfallet synd att man inte ser det i en så viktig och avgörande situation, men jag tror knappast att domarna missade det med vilje, säger NRK:s expert Håvard Tvedten till Dagbladet. 

”Då hade de dömt sin sista match”

TV2:s expert Lasse Kronborg är inne på samma spår. 

– Tittar man noggrant ser man att det är ett regelbrott. Men jag tror att tio av tio domare friar där, för det är så små marginaler och det går så fort att det är svårt att se när han lyfter fötterna, säger han och fortsätter:

– Det säkra är att låta bli att blåsa. För hade domarna blåst och det hade varit fel, då hade de dömt sin sista match någonsin. 

Norge drabbar samman med Ljubomir Vranjes i kampen om bronset klockan 18.30.