Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jättetungt – nu är det bara deppigt”

Andreas Palicka och Sverige har en match kvar i EM - mot Island på tisdag. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Fredric Pettersson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Norge vann i Malmö.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Det blir ingen EM-medalj.

Sverige kom sånär i kapp Norge i ödesmatchen men förlorade till slut med 20-23.

Därmed dog drömmen om semifinal.

– Jag kommer vara sjukt bitter i kväll, säger lagkaptenen Jim Gottfridsson.

I och med plattmatchen mot Portugal i fredags var förutsättningarna inför söndagens match enkla.

Förlust mot Norge och Sveriges chans till EM-semifinal skulle vara obefintlig. Mycket av snacket inför handlade om att Sverige måste stoppa den norske superstjärnan Sander Sagosen.

Det gick så där.

24-åringen gjorde tre mål i den första halvleken (åtta totalt) som norrmännen vann med klara 12-8. Norge behöll sin betryggande ledning långt in i den andra halvleken, men Sverige pressade på för att minska gapet.

Lucas Pellas var iskall med sina straffar, men Norge lyckades gång på gång behålla sin fyramålsledning.

Sverige ordnade fram rysare mot Norge

Med drygt sju minuter kvar fick Sverige ett nytt straffkast samtidigt som Christian O'Sullivan åkte ut i två minuter. Men den här gången fick Pellas till slut se sig besegrad.

Med fyra minuter kvar på klockan dundrade Kim Ekdahl Du Rietz in 20-22 för Sverige och plötsligt fanns det en strimma hopp i det svenska laget.

I det efterföljande anfallet fick målvakten Mikael Appelgren se det norska avslutet gå utanför och Sverige fick chansen till en ny reducering, men Jim Gottfridsson sköt i ribban.

Sverige förlorade till slut matchen med 20-23 och därmed slocknade drömmen om semifinalspel i Stockholm.

Efter tre spelade matcher i huvudrundan ligger Sverige sist i tabellen med noll inspelade poäng. Landslaget har två matcher kvar (Ungern och Island) och har en liten chans att komma trea i tabellen - vilket skulle innebära en placeringsmatch om 5-6-plats.

Lucas Pellas: ”Allt är deppigt”

Lucas Pellas landade på fem mål och var den spelare som såg till att hålla Sverige kvar i matchen under den andra halvleken.

Det är dock en klen tröst.

– Det är klart att det är jättetungt. Vi har inte kommit upp i nivå på hela mästerskapet. Just nu är det bara deppigt, säger Pellas.

Lukas Nilsson fyller i:

– Vi tycker ändå att vi spelar lite bättre bakåt i dag, framför allt i deras första- och andrafas där de är väldigt duktiga. Vi släpper bara in 23 mål så det reparerar vi bra men återigen bränner vi för mycket i anfallsspelet, säger Nilsson.

Lagkaptenen Jim Gottfridsson:

– Bittert, ledsen, besviken. Jag kan hitta fler ord. Men jag kommer vara sjukt bitter i kväll. Någonstans är det ett stort steg framåt i vårt spel i dag, men ursäkta, vad fan betyder det nu, säger en frustrerad mittnia.

– Men sedan kommer jag samla all energi för att göra nya bra landskamper. Det är en stolthet att spela i landslaget och jag älskar varje sekund ute på banan, säger han.

Andreas Palicka: ”Är jättebesviken”

Sveriges målvakt Andreas Palicka försöker sätta ord på känslorna efter nederlaget.

– Jag är jättebesviken. Så besviken man kan vara när man spelar på hemmaplan och har missat semifinal, säger han.

– Det var en kamp mentalt att komma tillbaka till nivån vi hade i dag och blåsa ut allt vi hade och ge det en chans. Det tycker jag vi lyckades med men det norska maskineriet var bättre.

Kände du att det fanns en möjlighet?

– Ja, i första halvlek var det lite orättvist att det stod 12-8. Hade vi haft lite flyt hade det stått 10-10 i stället. Det är någon stolpe ut och ett par kontringar i stället.

Förbundskaptenen Kristjan Andrésson:

–Vi har inte fått ihop helheten, vilket syns. Vi är inte bättre än motståndarna, det har vi varit i de tre tidigare mästerskapet. Jag är ansvarig ledare, mycket ligger naturligtvis på mig, säger han.

Förlusten innebär att Sverige nu måste kvala till både OS och VM. Ett EM-guld hade gett en direktplats till OS och alla semifinalister får en VM-plats till nästa år.

– Jag är mer besviken än efter Portugalmatchen. Vi lyckades att inte släppa i väg dom. I slutändan är det små grejer som avgör. Det känns surt. Det är väldigt roligt att komma in på planen och visa sig från sin bästa sida. Kul att det kom så mycket folk, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

– Jag hoppades vi skulle spela bättre handboll. Vi har inte kommit upp i godkänd nivå. Kanske är vi inte bättre än så här? Vi får inte fram det som vi skulle kunna få fram. Om vi är sist eller inte kollar jag inte på. Klart det inte är roligt att spela av två halvträningsmatcher (Ungern och Island). Det är ingen som tycker det är speciellt underhållande, fortsätter han.

Lagkaptenen: ”Vill få en bild på mina barn nu˝