Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ursäkten efter stora förnedringen: ”Skäms”

Sverige åkte på en rekordstor förlust när man föll mot Portugal med 35-25 i handbolls-EM. De svenska spelarna hade svårt att beskriva besvikelsen efteråt.
Lukas Nilsson deppar. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Det blev en tung förlust för Sverige mot Portugal. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Andreas Nilsson. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Sverige blev förnedrat av Portugal i måstematchen.

Och föll med 25-35.

Den största svenska EM-förlusten någonsin.

– Vi får be supportrarna om ursäkt. Vi skäms, säger Lukas Nilsson.

Portugal skickade sensationellt hem Frankrike redan i gruppspelet och har varit EM:s största utropstecken hittills.

Något som inte kan ha undgått det svenska laget.

De blågula ledde med 7-6 i den första halvleken, men sen kom raset. Mikael Appelgren släppte in fyra raka bollar när det svenska anfallsspelet havererade.

Ställningen i halvtid: 12-15.

I den andra halvleken fortsatte portugiserna att ösa på framåt och ledningen bara ökade. Med kvarten kvar låg Sverige under med hela sju bollar, samtidigt som det väl samlade portugisiska laget sänkte hemmalagets tempo i anfallsspelet.

– Det är så håglöst och tempofattigt. Usch. De kan väl kämpa i alla fall. Det är ju utklassning, säger kommentatorn Robert Perlskog i TV6.

Sverige utklassat av Portugal

Sverige förlorade till slut med förnedrande 25-35 i Malmö arena och publik började tidigt lämna läktarna. Förlusten är den största svenska i EM-sammanhang tillsammans med 25-35-förlusten mot Polen 2014.

– Vilken stjärnsmäll, vilken utklassning. Det är inte mot Norge eller Frankrike, det är mot Portugal. Sverige blir avklädda, säger Perlskog.

Experten Martin Frändesjö är starkt kritisk till hur det svenska laget, med förbundskapten Kristjan Andrésson i spetsen, tog sig an matchen.

– Jag undrar... hur svaga är vi fysiskt och mentalt? Vi blev helt avklädda. Spelidén blir tunnare och tunnare. Det var två helt olika lag, Sverige var ett lag i spillror. Jag vet inte vad planen var, säger Frändesjö i TV6.

Lagkaptenen Jim Gottfridsson är så klart besviken.

– Det får inte se ut så här. Samtidigt som de gjorde en bra match så gjorde vi vår sämsta försvarsinsats på länge. Det får inte se ut så här, säger han.

På söndag ställs Sverige mot storfavoriten Norge. Förlust där och EM är över för svensk del.

Sverige har noll poäng i huvudrundan, där både Slovenien och Norge står på maximala fyra poäng. Portugal har två poäng, precis som Ungern.

De två bästa lagen går vidare till semifinalerna i Stockholm.

Linus Arnesson: ”Katastrof, pojkaktigt”

Linus Arnesson är rejält självkritisk.

– Det är en kollaps. Vi såg lite tunga och trötta ut. Vi förtjänade att bli krossade. De spelade bra i dag och vi var mindre bra. Vi läckte överallt och fick inte stopp på något, det såg bara pojkaktigt ut.

Dagarna innan matchen skakades laget av uppmärksamheten kring den omdiskuterade utekvällen, där fyra svenska spelare drack alkohol på en krog i Malmö.

– Det påverkade ingenting. Vi hade fullt fokus på att vinna matchen. Jag har ingen aning om varför det såg ut så här. Katastrof, det ska inte få se ut så här. Inte acceptabelt, säger Arnesson och avslutar:

– Det gör jätteont. vi ska visa mycket mer för fansen på vår hemmaplan, inte acceptabelt mot supportrarna. Men det är inte kört, vi har tre matcher kvar.

Lukas Nilsson såg inte att stora delar av publiken började lämna arenan med tio minuter kvar.

– Vi ber om ursäkt. Vi skäms. Detta får inte hända på hemmaplan, men ett stort tack till de som tog sig hit. Men jag var fokuserad på matchen, säger han.

Svenska spelarna: ”Hade inte en chans”