Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige får kritik trots EM-segern

Highlights: Sverige vann enkelt mot Island inför hemmapubliken i Malmö.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Sverige besegrade Island i den sista EM-matchen. 

Samtidigt kritiserades laget av Radiosportens expert Magnus Wislander – efter ett uttalande från den assisterande förbundskaptenen Martin Boquist. 

– Jag tycker inte att det ska förekomma i ett svenskt lag, säger Wislander till Radiosporten

– Till viss del kan jag hålla med, säger Kim Ekdahl Du Rietz. 

Två betydelselösa matcher återstod för Sverige i mellanrundan efter uttåget mot Norge i handbolls-EM. Och det svenska landslaget lyckades avsluta mästerskapet med flaggan någorlunda i topp, med seger i båda två. 

På onsdagskvällen ställdes Sverige mot Island, där lagen gjorde upp om att slippa behöva sluta sist i gruppen. 

Sverige öppnade starkt – och släppte egentligen aldrig in Island i matchen. I halvtidspausen ledde Blågult med sju bollar, och hade som mest en niomålsledning i den andra halvleken – där bland annat Andreas ”Stycket” Nilsson och målvakten Mikael Appelgren stack ut som segerorganisatörer. 

Sverige vann matchen med 32-25 och slutar femma i mellanrundans grupp, före Island som tvingades acceptera sistaplatsen. 

Wislander riktar kritik

Under matchen kritiserades det svenska landslaget av ikonen Magnus Wislander, expert i Radiosporten. ”Slangen” reagerade i radiosändningen på ett uttalande från den assisterande förbundskaptenen Martin Boquist, om den oväntade förlusten mot Portugal i mellanrundan. 

– Sedan Portugal-matchen egentligen har vi pratat om attityden, att ställa upp för laget. Ett lag visar sina styrkor i motvind. Vi har väl haft lite interna diskussioner och försökt sätta fingret på vad som kan bli bättre. Och det vill vi se i dag, sa Boquist enligt Radiosporten. 

Wislander reagerar i Radiosporten:

– Jag sitter mest och funderar på det här Boquist sa, som retar mig lite. 'Vi har haft interna diskussioner efter Portugal-matchen'. Det betyder ju att man har spelat tre fyra matcher innan, plus två träningsmatcher, där man inte kunnat hantera gruppen på något sätt. Jag blir lite gnälligare, men jag tycker inte att man kommer in i mästerskapet förberedda. Jag tycker inte att det ska förekomma i ett svenskt lag. 

Kim Ekdahl Du Rietz: 

– Till viss del kan jag hålla med. Det har man sett till stora delar i framför allt vårt anfallsspel. Det har inte varit vad som kan krävas av ett svenskt landslag som vill vara med om någonting på internationell nivå, det var inte tillräckligt från vårt håll. 

– Det är en väldigt komplex fråga. Förberedelser är de tio dagar man har innan mästerskapet börjar, det är klart att man kan göra någonting under de dagarna. Men samtidigt är det ingenting som görs på tio dagar utan arbete som görs kontinuerligt. 

Lagkaptenen Jim Gottfridsson håller inte med Wislander.

– Jag håller inte med om att vi inte var förberedda. Men det är svårt när vi tränar på någonting i tio dagar och sedan går Albin sönder efter 24 minuter. Då helt plötsligt blir tiden väldigt knapp när man spelar mot Slovenien två dagar senare, vilket kanske var den viktigaste matchen. Han föll bort kanske lite för snabbt. 

Bollen i mål precis på slutsignal – döms bort

Stor dramatik i matchen mellan Vitryssland och Österrike. Se höjdpunkter här.

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”