Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken som kan skicka ut – Sverige

Foto: RONNY JOHANNESSON
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Foto: JAN PETER ANDERSSON
Foto: JAN PETER ANDERSSON

Här är svensken som ska dra ner rullgardinen – för Sverige.

Tidigare topptränaren Kent-Harry Andersson, 70, är hyllad mentor till norska handbollslandslaget.

I dag kan Norge stänga dörren för blågult i EM.

– Det hoppas jag vi gör, säger Kent-Harry.

Intresset är megastort när Norge bjuder in media till spelarhotellet mitt i centrala Malmö dagen före glödheta fajten mot Sverige. Störst fokus riktas mot världsstjärnan Sandor Sagosen, 24, som spelar för franska stoklubben PSG.

– Detta slår allt jag tidigare upplevt kring vårt handbollslandslag, säger presschefen Lars Otto Björnland.

Alla vill veta hur Norge ska spela för att vinna mot Sverige.

I bakgrunden sitter en svensk och småler – och slipar på taktiken.

Kent-Harry Andersson är en av svensk handbolls mest framgångsrika klubblagstränare genom tiderna. Nu har han en viktig position kring Norges landslag.

– Han utstrålar lugn, trygghet och är bra att prata med. Kent-Harry bidrar med mycket när det gäller taktik och hur vi disponerar laget. Så länge han är motiverad vill jag gärna ha honom vid min sida, säger förbundskaptenen Christian Berge.

Norge på väg mot första guldet

Efter två VM-silver (2017 och 2019) går Norge för EM-guld 2020. I kväll, mot Sverige i Malmö arena, kan man ta ett jättekliv mot en semifinalplats i Tele 2 Arena i Stockholm nästa helg.

En norsk seger betyder att dörren är stängd för Sverige.

– Vi vill ha det klart så snabbt som möjligt, säger Kent-Harry Andersson.

Tränaren som firade stora framgångar i norska Drammen och Bundesligalagen HSG Nordhorn och SG Flensburg-Handewitt håller en låg profil bakom kulisserna.

– Jag vill inte sitta här och säga att jag betyder något, betonar Andersson.

Han erbjöds jobbet som svensk förbundskapten när Bengt ”Benga” Johansson slutade 2004 men stoppades av sin tyska klubb. 

Varför blev det Norges landslag?

– Jag hade Berge som spelare när jag tränade Flensburg. Han kände väl redan på den tiden att det funkar bra mellan oss, säger Kent-Harry och hyllar den norska stilen.

– Det är så jäkla kul för det är en härlig grupp. Jag är rätt bra på att ta killarna och jag har en bra dialog med Berge.

Tvingades att ställa in en drömresa

Samarbetet i firma Berge&Andersson är en av anledningarna till succén. Inte ens en drömresa kan spräcka det norsk-svenska samarbetet som förlängs år efter år med ett handslag.

– Berge ringer alltid i oktober när jag planerat semestern i januari, säger Kent-Harry som den här gången tvingades avboka en Syafrikaresa med hustrun Mette.

Norge har imponerat och vunnit rubbet. I år har det stjärnspäckade laget ett bra läge att gå hela vägen i mästerskapet – på Sveriges bekostnad.

Spelarna understryker vad det betyder att ha Kent-Harry Andersson som bollplank och analytiker.

– Han bidrar med gott humör och kommer alltid med små inspel. Han ser spelet från en annan vinkel.

– Vi tänker inte så mycket på att han är svensk. Han kunde lika gärna varit norrman, för han är väl till häften norsk, säger kantspelaren Kristian Björnsen.

Målvakten Torbjörn Bergerud säger så här:

– Han kommer alltid med med bra tips. Det är en trygghet att ha Kent-Harry, han har enorm erfarenhet efter sin tränarkarriär.

Kent-Harry tog Ystads IF till SM-guld

Kent-Harry, uppvuxen i Ystad och tränaren bakom YIF:s senaste SM-guld (1992), har följt turbulensen kring svenska landslaget som fick nytt bränsle efter förlusten mot Portugal i fredags kväll.

– Svenskarna var chockade. Jag sa redan före matchen ”förlorar Sverige kommer allt snack handla om att några spelare varit ute på krogen”.

Hur tror du det har påverkat Sverige?

– Jag kan inte svenskarnas trupp. Att man dricker lite alkohol två dagar innan en match har ingen betydelse, för det var väl inga större mängder.

– Men, säger Kent-Harry – och fortsätter:

– Frågan är vilka tecken man ger till övriga spelare i gruppen. Det är själva grejen att man går ut på stan. Det stör. Och det skickar dåliga signaler. 

Kent-Harry Andersson avslutar:

– Helst vill jag inte lägga mig i hur svenskarna gör. De får sköta sitt. För oss handlar det bara om att vinna matchen.