Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sander tror att han är Norges svar på Zlatan”

Andreas Palicka. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Palicka under matchen mot Portugal. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sander SagosenFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN

MALMÖ. Sverige har kniven mot strupen inför rivalmötet med Norge.

Då kräver målvakten Andreas Palicka, 34, rannsakan efter bottennappet mot Portugal. 

– Om någon känner att den vill prygla någon hoppas jag att den gör det, säger den hetlevrade målvakten inför ödesmatchen.

Efter den chockartade förlusten mot Portugal med 25-35 är den svenske målvakten Andreas Palicka nedstämd.

– Det var en fruktansvärd hemsk upplevelse. Vi presterar riktigt dålig handboll samtidigt som Portugal förmodligen gör sin bästa. Det är fortfarande kaos i huvudet och har inte blivit många timmars sömn. Sedan vill jag understyrka att Portugal är ett fruktansvärt bra lag, jag varnade för det redan innan. Men de fick en fullträff och vi blev taktiskt knockade, säger den känslosamme målvakten.

Är det okej att kalla det för en käftsmäll?

– Absolut.

Andreas Palicka berättar att alla är överens vad som gick snett handbollsmässigt, men att det ”brister i hjärtat” när det rinner i väg alldeles för mycket siffermässigt.

Och målvakten, som med sina 34 år är äldst i den svenska truppen, kräver att spelarna går samman och inte håller inne på några som helst känslor.

– Jag är en sådan person och även inför stängda dörrar i gruppen uttrycker jag mig väldigt extrovert. Jag säger vad jag tycker och tänker. Fler borde göra det ibland. Jag tycker det är bra att uttrycka sina känslor. Särskilt i en sån här turnering som är så kort, är det något man inte är nöjd med är det bara att få ut det. Oavsett om man vill skrika ut det eller prata ut det, det är upp till var och en, säger han.

Kan det rentav vara bra att åka på en käftsmäll i turneringen och hitta energi av det?

– Det är absolut aldrig bra att få en käftsmäll och förlora med 10 mål. Vi skulle varit längre fram i turneringen spelmässigt och mentalt, förberedda på att något sänt här skulle kunna hända. Vi måste ta oss ur det.

”Jag har ett par saker jag vill säga”

Nu väntar Norge i ödesmatchen i Malmö arena. Ett Norge fullpumpat med självförtroende och som kan sparka ut Sverige från alla tänkbara chanser till semifinal.

Då kräver Palicka slutning i leden och att truppen har högt i tak.

– Vi måste så klart förbereda oss taktiskt inför Norgematchen. Men känslomässigt... om någon känner att den vill prygla någon hoppas jag att den personen gör det, haha, säger Palicka.

– Alltså. Om något har något att säga hoppas jag att det sägs. Jag har ett par saker jag vill säga, det kommer jag göra också. Alla vi som är här jobbar mot samma mål och vi ska vinna matcherna. Enligt mig själv så har vi i de matcher vi förlorat legat efter hela tiden. Jag anser att man på ett hemmamästerskap, oavsett motståndare, måste på något sätt ha drivet att föra matcher och inte avvakta. Det måste vara vårt mål att försöka pressa och driva på, säger Palicka.

Palicka målar upp de norska styrkorna i att det är ett skickligt tvåvägslag.

– Skillnaden mot oss är att deras spelare, exempelvis Sagosen, Johannessen, Reinkind, Röd, Gullerud med flera spelar både fram och tillbaka. Det gör att de dels kan byta runt rätt friskt och sen trycka i 60 minuter. Vi gör oftast två byten eftersom vi vill spela Andreas Nilsson och Jim Gottfridsson mest i anfallsspelet. Men det finns vägar att stoppa deras kontringsspel också och bakåt i 6-6 anser jag att vi är bättre än dem. Men vi ska få dem till att spela det också, säger han.

Palickas diss mot Sagosen

Det är som bekant ett Norge fullpumpat med självförtroende efter två raka VM-silver och med ett spel som övertygat samtliga i turneringen hittills.

Superstjärnan Sander Sagosen, lagkamrat med Kim Ekdahl Du Rietz i Paris Saint-Germain, var överraskad över den svenska insatsen mot Portugal och menar att ingen svensk spelare hade platsat i den norska truppen.

– Sander tror lite ibland att han är Norges svar på Zlatan Ibrahimovic nu när han blivit så bra som han är. Jag känner honom privat och jag diggar verkligen det uttalandet, det vill jag säga. Det är lite så de jobbar, de har ett skönt självförtroende. Men det jag vill säga är att han får tycka och tänka vad han vill. Det står 0-0 inför matchen och allt som hänt tills domaren blåser i gång är glömt. Sen får vi se.

Ni vill spela lusekoftan av dem helt enkelt?

– Vi vill vinna. Det är vad vi vill göra.

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”