Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges plan – så ska Polen besegras

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Sönderlästa och mörbultade mot Slovenien.

Nu är det all in på seger mot Polen som krävs för att rädda den svenska EM-turneringen.

– Vi blev synade, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Sverige hade ett gyllene läge att säkra biljetten till EM-slutspelet i söndags kväll mot Slovenien.

Men efter en stenhård match mot Ljubomir Vranjes manskap visade resultattavlan tvåmålsförlust, 19-21, när klockan slog för full tid.

– Jag är naturligtvis fortfarande besviken över att vi förlorat matchen, säger förbundskapten Kristján Andrésson dagen efter förlusten.

– Men efter att ha sett om den tycker jag likadant, vi gör en jättefin försvars- och målvaktsinsats. Det som sker är att vi inte får betalt i kontringsspelet, eller anfallsspelet överhuvudtaget, där slovenerna spelar väldigt bra i försvaret. De dödar ytor för oss som gör det trångt och vi får söka oss mot mitten, säger han.

Ett skifte har redan gjorts: Albin Lagergren har skrivits ut ur truppen och i stället har IFK Skövdes hårdskjutande högernia Jack Thurin inkommit.

På det viset får Sverige, till skillnad från de tidigare matcherna, ett vänsterhänt hot även från högernioposition.

– Det är svårt, en ny position för mig eftersom jag inte spelat jättemycket högernia. Det kommer hjälpa oss att få in Jack och få ett skotthot på ett annat sätt, säger Linus Arnesson som spelat på högerniopositionen de två inledande matcherna.

Lukas Nilsson: ”Vi spelade långsamt”

Kristján Andréssons blågula landslag har också haft svårt att få till kantspelet.

Sveriges första renodlade kantavslut i matchen mot Slovenien kom först i den 58:e matchminuten.

Jerry Tollbring och Daniel Pettersson på var sin kant har förvisso gjort mål under turneringen, men endast ett av dem har varit i ett regelrätt kantläge.

Lukas Nilsson:

– Jag och Jim (Gottfridsson) pratade lite efter matchen och vi var väl överens. Vi spelade långsamt mot ett stort och starkt försvar. Det vi måste fokusera på nu är att få ett bättre bollsläpp, starta lite bredare och få isär försvaret så kommer vi få fler kantavslut också, säger han.

Kristján Andrésson tror inte matchen går i samma spår som den mot Slovenien.

– Det blir en annan typ av försvarsspel från deras sida vilket gör att vi ska kunna hitta ytor enklare. Men för oss var det här faktiskt nyttigt, vi blev lite synade. Nu gäller det att steppa upp och göra ett bättre jobb för oss att skapa hål i mitten. Men vår utmaning är att se till att vi får bättre bredd och får våra kanter delaktiga, säger han.

Vid vinst mot Polen går Sverige vidare till mellanrundan i Malmö.

 

LÄS MER: Handbolls-EM 2020 - spelschema, grupper, resultat och tv-tider