Osannolika dramat: ”Piss – drömmen är krossad”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kroatien är i EM-final. 

Detta efter en makalös rysare mot Norge – som avgjordes först efter fyra (!) förlängningshalvlekar. 

”Det är en obegriplig match”, skriver norska VG. 

– Vi åker på en knockout, säger tiomålsskytten Sander Sagosen. 

Det var upplagt för en rysare. TV6-experten Martin Frändesjö menade att chanserna var 50/50 mellan Norge och Kroatien i EM-semifinalen, och fick medhåll av kollegerna Hanna Fogelström och Johanna Ahlm – som dock trodde på fördel till Norge. 

Men i stället var det kroaterna som skaffade sig ett litet grepp om matchen inledningsvis, även om det som väntat blev en jämn uppgörelse. Kroatien ledde som mest med tre bollar i den första halvleken. 

Inte helt oväntat var det den långe mittsexan Marino Maric som lade grunden till kroaternas framgångsrika spel, samtidigt som Sander Sagosen fortsatte att storspela för norrmännen. 

– Han är inte mänsklig, kommenterade Robert Perlskog Sagosens insats i TV6. 

Med tio minuter kvar att spela satte Göran Johannessen 20-20 – och matchens slutminuter blev högdramatiska. 

Norge och Kroatien spelade två förlängningar

Vid 53:06 på klockan missade Igor Karacic ett skott från sex meter – i stället Norge kunde kontra och ta ledningen. 

I slutminuterna missade både Sander Sagosen och Magnus Joendal var sin straff – medan Domagoj Duvnjak bjudit på ett stenhårt skott från nio meter till 23-22 med tre minuter kvar att spela.  

Joendal fick dock revanschera sig, när han satte ett blytungt kvitteringsmål med 27 sekunder kvar att spela. Kroatien bjöds på en sista anfallsmöjlighet, där Duvnjak avfyrade ett skott med två sekunder kvar – men missade. Matchen gick till förlängning, där dramat fortsatte. 

Ställningen var fortsatt lika efter den första förlängningshalvleken. Luka Stepancic inledde den andra femminutaren med att ge Kroatien ledningen, men kort senare kvitterade Sagosen till 25-25 med sitt tionde mål för matchen. 

Kristian Björnsen skickade in 26-25 och satte press på kroaterna. 

Med femton sekunder kvar fick Kroatien möjlighet till ett sista anfall, och tog ut målvakten. Det dröjde innan kroaterna kom till skott och en rörig situation uppstod på sexmeterslinjen – vilket slutade med att Kroatien fick straff. 

Domagoj Duvnjak satte skottet till 26-26 – och två nya förlängningshalvlekar väntade. 

”Det är en obegriplig match”

– Egentligen är båda lagen vinnare. Det här är handboll när det är som allra bäst, säger expertkommentatorn Claes Hellgren. 

”Det är en obegriplig match”, skriver den norska tidningen VG. 

Avslutningen blev smått ofattbar. 

Sander Sagosen skickade ett skott mot mål som såg ut att skicka Norge till EM-final – men bollen tog i ribban. Med 20 sekunder kvar gavs Norge sedan ytterligare en chans till att avgöra, men den kroatiske målvakten räddade skottet från Göran Johannesen och Kroatien fick en sista kontringsmöjlighet. Zeljko Musa satte det avgörande målet med fyra sekunder kvar av matchen. 

Norge förlorade därmed sin första match i mästerskapet, och missade chansen att gå till EM-final för första gången. Laget spelar i stället bronsmatch under lördagen. 

Kroaten Luka Stepancic var uppenbart tagen när han intervjuades av TV6 efter matchen. 

– Jag ser bara dig och kameran här, jag har ingen aning om vad som just hände, säger han. 

– Den här matchen kommer gå till historien, jag vill hylla Norge de spelade verkligen bra. Det var fair play. Men jag har sagt tidigare att vi har en mental styrka, vi är fokuserade i åttio minuter. Det är helt otroligt. Inför matchen sa vi att vi skulle gå och lägga oss med en säkrad medalj, och vi gjorde det. 

Norge: ”Det är piss”

– Det är så tråkigt. Vi kunde hållit bollen längre i sista anfallet, Men vi har gjort ett bra VM, säger norrmannen Petter Överby. 

Lagkamraten Kristian Björnsen var rejält nedslagen. 

– Det är piss. De får alla 50/50 situationer med sig. Drömmen om guld är krossad. De spelar ett äckligt 5-1 försvar som är svårt för oss. Det är tungt att ladda om inför i morgon. 

Stjärnan Sander Sagosen: 

– Jag är otroligt tom, besviken. De har stolpe in, vi stolpe ut. Men vi krigar på i 80 minuter, jag är stolt över mitt lag. Men sedan åker vi på en knockout. 

Göran Johannessen efter Norges förlust mot Kroatien