”Fick en stämpel – det är väldigt överdrivet”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Han betraktas ofta som en främmande fågel i idrottssammanhang.

Ett epitet huvudpersonen själv är trött på.

– Ibland tänker jag: ”har ni verkligen inget annat att ta upp?”.

PSG-stjärnan Kim Ekdahl Du Rietz är tillbaka i landslaget i högform.

– Vem jag är i gruppen? Svår fråga. Jag vet inte riktigt, det får du nog fråga de andra om. Spontant är jag nog lite mer tillbakadragen, men jag vet inte om det stämmer.

Kim Ekdahl Du Rietz, 30, ler brett när han sjunker ner i soffan.

För bra mår han.

Lundapågen som slutade med handboll som 27-åring på grund av motivationsbrist, men som bara drygt ett år senare var tillbaka på den absoluta toppnivån med spel i Rhein-Neckar Löwen och nu i Paris Saint-Germain.

Landslagsdebuterade redan 2007

Glädjande nog för svensk del har han också gjort återkomst i landslaget.

Debuten skedde redan som 18-åring 2007 och det stora genombrottet kom i hemma-VM 2011.

– Det är stor skillnad nu, rent spontant. Det har jag hört från flera håll, det är lite roligare nu än då. Samtidigt var jag mycket yngre tidigare och hade inte mina vänner i laget på samma sätt som nu. Det är många andra faktorer som spelar in också förstås, men det är det jag tänker på spontant, säger Kim Ekdahl Du Rietz som lyfter fram målvakten Mikael Appelgren.

– Han är en av de stora anledningarna till att jag tycker det är roligt att vara här. Det betyder mycket, vi delar rum och hänger en del. Det finns en del som varit med länge nu, känns som vi hängt ihop ett tag. Jag tillhör de gamla nu och det är ganska trevligt. Jag ångrar definitivt inte min comeback.

Ekdahl Du Rietz var med i VM i Tyskland och Danmark i fjol där Sverige slutade femma.

Då blev det mestadels spel i försvaret efter en hel del strul under uppladdningen.

– Jag gillar att spela försvar, men det är kul att göra mål också. Förra säsongen var speciell eftersom jag var skadad större delen av hösten, jag fick också problem med en fot innan VM som störde mig jättemycket under mästerskapet. Det är svårare att spela anfall än försvar och det var fysiskt omöjligt att spela båda om vi skulle få ut det mesta av mig. 

Trivs ”skitbra” i storstaden Paris

Han trivs med sin handboll och gör väldigt bra ifrån sig i klubblaget PSG – trots den hårdaste konkurrensen man överhuvudtaget kan tänka sig.

– Det är fascinerande för mig även om jag varit med på den här nivån länge. Det är få lag som har samma stjärnor och legendarstatus som spelarna vi har i Paris. På min position spelar Sander Sagosen, Mikkel Hansen och Nikola Karabatic, som för mig är de bästa spelarna i världen. 

Ekdahl Du Rietz har annars kommit till sin rätt i den franska huvudstaden. Det är första gången han bor i en storstad och har en halvtimme med tunnelbana till träningen.

– Jag trivs skitbra. Det gjorde jag i fjol med, men då gick handbollen dåligt och det var det sämsta året i min karriär. Men i år har det gått riktigt bra, allt har känts svinbra.

Kim Ekdahl Du Rietz ses ofta som en främmande fågel i professionellt idrottssammanhang. Han har en kandidatexamen i psykologi och uppvuxen i ett akademikerhem i Lund har böcker och läsning alltid varit nära till hands. Medan lagkamraterna skriker i högan sky under en match i bordsfotboll ett par meter bort stryker Ekdahl Du Rietz runt i hotellobbyn med ett färskt exemplar av DN Kultur.

– En av mina bästa vänner har skrivit en artikel. Men jag hade nog läst i den ändå. Jag läser mycket, jag prenumererar på en fransk dagstidning och att bara läsa en tidning varje dag tar upp en del fritid.

Men hur trött är du på den bilden av dig som en slags avvikande bohem?

– Jag tycker det är väldigt överdrivet, samtidigt blir det väl förstärkt i den här miljön. Annars tycker jag bara det är normalt. Jag fick en stämpel när jag var yngre som har förstärkts och ja, det är tjatigt. Men det är en positiv bild som förmedlas. Ibland tänker jag: ”har ni verkligen inget annat att ta upp?”, men jag fattar det och det är lugnt, det är ingen negativ bild precis. Bara trevligt att det är så, säger han.

Ser slutet i landslaget i OS i Tokyo

För även om han nu trivs med handbollslivet finns det mycket annat han vill ägna sig åt.

– Jag läser väldigt mycket. I fjol gick jag en distanskurs, jag har pluggat spanska också. Det är många mentala småprojekt skulle jag säga som tar upp större delen av min tid. Det är mycket egenjobb med lite grejer som är spännande och roliga.

Åter till landslaget. Även om han alltid haft ett ambivalent förhållande till sin handboll kollade han mycket på sporten som ung.

Men när Sverige bärgade sitt senaste EM-guld på hemmaplan 2002 valde en då 12-årig Kim Ekdahl Du Rietz en annan aktivitet.

– Jag kommer ihåg att jag gick på Sagan om ringen på bio, jag minns inte om det var första eller andra filmen, vilket i dag känns märkligt eftersom jag kollade mycket på handboll när jag var yngre. Men jag spelade in matchen på VHS och kollade matchen på kvällen när jag kom hem. Det är en av få mästerskapsfinaler jag kommer ihåg. Sen har jag ju sett på Youtube i efterhand också, säger han.

När han gjorde comeback i landslaget meddelade han att det stora målet var spel i OS i Tokyo till sommaren.

Så... hur känner du nu?

– Där ser jag slutpunkten på min landslagskarriär. 

Är det verkligen säkert?

Kim Ekdahl Du Rietz slår ut med armarna.

– Jag har ju motbevisat mig själv tidigare... men det är i alla fall så det känns nu, säger han.

”Vet inte vad som händer nästa år”

Kontraktet med Paris Saint-Germain löper också ut. Vad som händer vet han inte riktigt, även om PSG tappar sin vänsternia Sander Sagosen till tyska Kiel, vilket skulle kunna öppna för än mer speltid för Ekdahl Du Rietz, är han osäker på vad han vill göra hösten 2020.

– Jag vet inte vad som händer nästa år. Mitt kontrakt med Paris går ut och jag har inget annat på bordet för tillfället. Jag har som sagt personligen jävligt roligt just nu med handbollen, men jag känner också att det är dags att göra andra saker. Det jag vill är att ha så många alternativ som möjligt att välja på under vintern och våren.

Så var ser Kim Ekdahl Du Rietz sig själv i framtiden? Vad kommer han ägna sin vardag åt när den professionella handbollskarriären är slut?

– Du, det är även för mig personligen i det närmsta omöjligt att svara på. Jag tycker det är lite härligt också att inte veta.

Kim Ekdahl Du Rietz ler igen.

Så blir du en storskytt som Ekdahl Du Rietz

LÄS MER: Handbolls-EM 2020 – all viktig information