Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En av de konstigaste matcher jag har sett”

Regerande världsmästarna på väg att ryka mot Ungern
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ/STOCKHOLM. Danmark var illa ute i EM. 

De regerande världsmästarna såg ut att åka ut mot Ungern – men kom till slut undan med oavgjort. 

– Vi är extremt besvikna, säger målvakten Niklas Landin. 

Efter en uddamålsförlust mot Island i premiären var de regerande världsmästarna Danmark pressade i matchen mot Ungern – där förlust hade inneburit att de försvunnit från EM. 

Men det var ungrarna som fick den bästa starten på matchen. VM-guldmedaljörerna från ifjol agerade stressat, bjöd Ungern på flera gratislägen efter upprepade tekniska fel och låg tidigt under med 1-3. 

Först efter 20 minuter valde den danska coachen Nikolaj Jacobsen att ta timeout – men därefter följde fyra raka mål för de rödvita och ställningen var utjämnad. Ungern gick dock till halvtidsvila med ledningen 13-11. 

Den danska stjärnan Mikkel Hansen var totalt osynlig i den första halvleken, med ett mål och en missad straff. 

– Ungern gick upp i högre försvarsspel, det passar inte Hansen. Och han kanske blir lite bitter när han inte får spela där han är som bäst, säger experten Johanna Ahlm i TV10. 

Danmark klarade oavgjort efter dramat

Niklas Landin stod för en jätteinsats i målet och höll kvar Danmark i matchen – och hela mästerskapet – under den andra halvleken. Och med 56:40 på klockan skickade Rene Toft Hansen in bollen som innebar dansk ledning för första gången i matchen. 

Men Zoltan Szita kvitterade kort senare och ställningen var lika med mindre än minuten kvar att spela. 

Mikkel Hansen fick ett jätteläge att ge Danmark ledningen med åtta sekunder kvar av matchen – men missade. Ungern gavs en sista möjlighet att säkra segern, men matchen slutade 24-24 – och Danmark kan fortfarande ta sig vidare till mellanrundan. 

– En av de mest konstiga matcher jag någonsin skådat, säger experten Johanna Ahlm i TV10. 

Mikkel Hansen hade tre mål på åtta skott i matchen – två kom på straff. 

– Jag är besviken på Nikolaj Jakobsen, jag är oerhört besviken på Mikkel Hansen, värdens bästa handbollsspelare. Jag är mållös, säger Johanna Ahlm. 

– Jag är chockad. 

”Kan se att det tynger oss”

Målvakten och lagkaptenen Niklas Landin: 

– Vi är extremt besvikna över insatsen. 

– De spelar också taktiskt klok, det får vi ge dem. Men vi gör för många misstag. 

Förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen: 

– Med så många avslutningar ska man få med sig mer från en handbollsmatch än vad vi gjorde i dag. 

– Det är extremt tufft, speciellt som för oss när du förlorar den första matchen. Det finns inga transportsträckor. Man kan se att det tynger oss. 

Niklas Landin tror dock inte att det pressade läget är en förklaring till hur Danmark agerade. 

– Jag tror aldrig att vi går in till ett mästerskap utan att vara pressade, det är inget nytt för oss. Det är ingen anledning till att vi inte levererar på nivån vi hade velat. 

Danmark kan nå mellanrundan vid seger mot Ryssland, men då får inte Ungern vinna eller spela oavgjort mot Island. Förlorar Ungern blir det en målskillnadsaffär mot danskarna.