Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det bästa glaset jag tagit i hela mitt liv”

Kim Ekdahl Du Rietz Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

De svenska landslagsspelarna som drack alkohol under handbolls-EM bad om ursäkt. 

Men Kim Ekdahl Du Rietz menar att han inte ångrar krogkvällen.

– Det är en fabricerad ursäkt, säger landslagsstjärnan till Aftonbladet

– Det får stå för honom, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg. 

Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson, Kim Ekdahl Du Rietz och Lukas Nilsson drack alkohol på krogen i Malmö under handbolls-EM. 

Landslagets policy ska enligt Aftonbladet ha ledningens godkännande för att beställa alkohol under pågående mästerskap, men så ska inte fallet ha varit den här gången. Spelarna bad om ursäkt till spelare och ledning under ett lagmöte. 

– Vi har brustit i omdömet och tar fullt ansvar för det vi har gjort. Vi har bett om ursäkt till samtliga i laget och ber också om ursäkt till våra supportrar och alla som jobbar för att göra den här EM-turneringen till en höjdpunkt, sa lagkaptenen Jim Gottfridsson i ett uttalande. 

Nu berättar Kim Ekdahl Du Rietz hur han egentligen ser på utekvällen. 

– Med facit i hand var detta det bästa glas vin jag tagit i mitt liv, säger Du Rietz till Aftonbladet

Kim Ekdahl Du Rietz om utekvällen i Malmö

Landslagsstjärnan säger till tidningen att han inte kände till att något tillstånd krävdes för att dricka alkohol under pågående mästerskap, och att han tog ett glas vin och gick hem klockan 22.20. 

– Hade jag kunnat spola tillbaka tiden hade jag gjort samma sak utan att tveka. Men efteråt hade jag slagits ännu mer från vårt (spelarnas) håll att det inte skulle produceras någon ursäkt. För i mitt tycke fanns det inget att ursäkta. För mig blir det väldigt märkligt när man ska be om ursäkt när man inte begått något fel. Att be om ursäkt är att erkänna att man gjort ett fel. Men om man kommit fram till att inget fel begåtts så känns det bara märkvärdigt, säger Kim Ekdahl Du Rietz till Aftonbladet.

Vänsternian är kritisk till hur förbundet hanterade situationen. Ekdahl Du Rietz anser att proportionerna blåstes upp när spelarna skulle be om ursäkt offentligt. 

– Det är en fabricerad ursäkt. Det är så det är. 

Förbundet: ”Det får stå för honom”

Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg: 

– Man kan säga så här, vi gjorde ett uttalande då när den här incidenten skett och det är det vi står för, det vi la ut är det vi står för. Resten får stå för honom. 

Kim säger att ursäkten är fabricerad? 

– Det får stå för honom. Vi har haft ett resonemang inom gruppen, något som framgick av vårt uttalande och vi står fast vid det uttalandet. 

Av Kim framstår det som att det inte funnits någon policy gällande att dricka alkohol. Är det så att det inte fanns någon policy innan det hände? 

– Nej, så är det absolut inte. Det har funnits tydligt vad som gäller i gruppen. Har det funnits otydligheter så får vi ta det framöver.

Vill du kommentera kritiken han riktar mot förbundet och landslagsledningen? 

– Nej, det får stå för honom. 

Bara så att jag förstår det här rätt. Så som du ser på saken så har det funnits en policy inom laget gällande att dricka alkohol, men att Kim då missat den eller missförstått reglerna? 

– I så fall har han gjort det, men det får stå för honom. Så som landslagsledningen och vi från har hanterat saken så menar vi att det fanns en överenskommelse.

Wedberg säger att förbundet kommer att prata med Ekdahl du Rietz om hur han upplevde händelsen. Men när det kommer att ske och vad som kommer att sägas vill han inte gå in på.

– Vi jobbar alltid framåt och ser vad vi behöver göra. Vi ska analysera det här mästerskapet med och se vad vi behöver jobba med.

Snyggaste målen från handbolls-EM

Frossa i läckerbitar från onsdagen