Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ingen nyttig livsstil för någon”

Två landskamper kvar. Sedan checkar Kristján Andrésson ut som svensk förbundskapten.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige förlorade mot både Portugal och Norge i mellanrundan och missar slutspelet i hemma-EM.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Två landskamper kvar.

Sedan checkar Kristján Andrésson ut som svensk förbundskapten.

– I längden är det ingen nyttig livsstil för någon, säger Andrésson.

Efter en genomklappning modell grövre mot Portugal och en snöplig, men rättvis, förlust mot Norge har Sverige inte längre chansen att spela medaljmatcher i EM.

– Vi hade behövt lite fler och bättre omställningar, vi lyckas inte straffa dem tillräckligt bra och hårt. Vi behöver ha hög utdelning på straffar och frilägen. Där bränner vi lite för många, säger förbundskapten Kristján Andrésson dagen efter förlusten.

Andrésson gör sitt fjärde och sista mästerskap som svensk förbundskapten. Efter EM ersätts han av norrmannen Glenn Solberg som ska leda Sverige i OS-kvalet.

Det har varit en omtumlande och hektisk höst för Kristján Andrésson som dubbeljobbat som huvudtränare för tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen under hösten.

Norges förbundskapten Christian Berge och danska ditot Nikolaj Jacobsen har pratat om att de ”saknat golvet” mycket under hösten. Men finns det å andra sidan en risk att man tappar energi i stället?

– I längden är det ingen nyttig livsstil för någon, oavsett arbetsplats, att jobba för mycket. Jag har flyttat till ett nytt land med familjen, håller på att bli flytande i ett nytt språk, det är nya människor på en ny arbetsplats och resultaten har gått upp och ner. Men jag känner att jag fått mycket erfarenheter. I framtiden ser jag fram emot att bara fokusera på Rhein-Neckar Löwen, att använda landslagsveckorna till att få mer tid för planering med klubblaget och mer tid med familjen.

Inget vemod?

– Nej, jag visste att det här var oundvikligt att det skulle bli så här någon dag efter att jag fattat beslutet tillsammans med min familj om att flyta till Tyskland. Det är krävande att dubbeljobba och jag har familj. Den är viktigast för mig. Jag är oerhört glad över att i januari nästa år få fira min nioåriga sons födelsedag för första gången på fyra år. Det är positiva saker, säger Andrésson.