Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är alltid skönt att tvåla till honom”

Ljubomir Vranjes tränar Slovenien.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Jim Gottfridsson.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gruppfinal mot svårspelade Slovenien. 

Då vill Ljubomir Vranjes, 46, sabba den blågula EM-festen. 

– Det är alltid skönt att tvåla till honom, säger Jim Gottfridsson, 27. 

 Göteborgaren Ljubomir Vranjes tränar till vardags IFK Kristianstad, men blev så sent som i december även förbundskapten för Slovenien. 

Många spelare i det svenska landslaget har en personlig koppling till den gamle ”Bengan Boys”-profilen och har eller har haft honom som tränare i klubblaget. 

– Vranjes är enligt mig en av de bästa tränarna i världen. Jag har honom att tacka för mycket i min karriär. Han tog mig till Flensburg 2013 och har lärt mig massor. Honom har man stor respekt för och Slovenien tillhör ju ett av världslagen, säger Sveriges kanske störste stjärna Jim Gottfridsson. 

Vad utmärker Ljubomir Vranjes som coach? 

– Han är väldigt detaljerad och exakt, han ser handboll på ett väldigt bra sätt, så som jag också ser handboll. Vi har lite samma öga där. Han vill alltid ha ett lag som springer mycket och jagar de lätta målen. Det brukar han trycka mycket på. Jag vill höja ett varningens finger. Är vi inte där till hundra procent i 60 minuter blir det väldigt tufft för oss. 

Nilsson: ”Storväxta bolltrixare”

Med tanke på historiken du har med Vranjes, vore det extra skönt att sätta honom på plats? 

– Ja, så klart, det är väl alltid skönt att tvåla till honom. Men som sagt det är helt ny match och vi måste vara ödmjuka inför uppgiften, säger Gottfridsson. 

Linjebjässen Andreas Nilsson, 29, hade Vranjes som coach i ungerska Veszprem. 

– Självklart är man sugen på att slå Slovenien och Vranjes, men det blir betydligt tuffare än mot Schweiz (34-21). De är storväxta och individuellt skickliga, lite bolltrixare så där. De är svåra att möta, jag tror att de är farliga för vilket lag i EM som helst, säger han. 

Har ni haft någon kontakt nu? 

– Nej, ingen alls. Vi lever i vår bubbla och han i sin.  

Chrintz: ”Vet inte hur seriös han var”

Philip Henningsson, 24, och Valter Chrintz, 19 – som uppmärksammades stort efter debutsupermålet mot Schweiz – tränas av Ljubomir Vranjes på daglig basis i IFK Kristianstad. 

– En extra viktig match för mig och Philip förstås. ”Ljubo” sa bara ”Vi ses i EM, lycka till”, men jag vet inte hur seriös han var med det, haha. Om vi skulle förlora får man förmodligen höra det framöver, säger Valter Chrintz, som vill lyfta fram en detalj som utmärker Vranjes. 

– Förutom att han har extremt bra idéer är han lite lekfull också. Han gillar att hålla på med ”japaner” och sådant, det ska vi försöka få bort. 

Sverige möter Slovenien i Scandinavium klockan 18.15 på söndagen. 


LÄS MER: Handbolls-EM 2020 - spelschema, tv-tider och svenska truppen