Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: ”De är på väg att förstöra sporten”

Magnus GullerudFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Per JohanssonFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Danmark åkte ur EM redan i gruppspeletFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det pyr i Norge, Danmark och Sverige.

Ilskan riktas mot matchdelegaterna som tar allt för stor plats.

”Delegathelvetena är på väg att förstöra sporten”, skriver danska handbollsexperten Bent Nyegaard.

– Det var längesen handbollen var för oss spelare och ledare nu, säger Per Johansson.

Handbolls-EM är inne på slutfasen och i helgen avgörs kampen om medaljerna.

Inför Norges stekheta semifinal mot Kroatien på Tele 2 arena i kväll har ett litet missnöje med sekretariatet blossat upp hos de norska spelarna.

Det hela tog sin början med den danske handbollsexperten Bent Nyegaard skrev en krönika i danska TV2.

Bent Nyegaard observerade matchdelegaternas förmåga att lägga sig i på spelarbänkarna där de delade ut gula kort och gav spelarna och ledarna tillsägelser.

Kritiken: ”Förstör sporten”

”Jag blir ledsen när jag ser upphetsade delegater göra allt i sin uppenbarligen väldigt stora makt för att tysta spelare, tillkalla domare för att dela ut gula kort, och bara generellt i sin småaktighet förstöra spelarna, ledarna och tränarnas engagemang för sporten vi älskar så högt. Delegathelvetena är på väg att förstöra sporten”, dundrade Nyegaard i en krönika som blivit uppmärksammad i handbollsvärlden.

De norska spelarna instämmer i Nyegaards kritik.

– De förstår inte att vi jublar och de fattar inte vad vi håller på med, säger Magnus Gullerud till Dagbladet.

Målvaktsesset Torbjörn Bergerud:

– Jag tycker det är märkligt att det inte är okej att resa sig upp och jubla. Jag förstår inte varför de gör det. Det är uppenbarligt att delegaterna fått instruktioner om att vara hårdare. Men det är väldigt tråkigt för oss och det är synd för alla om de ska döda känslorna i sporten, säger han till tidningen.

Per Johansson: ”Hur fan tror du man reagerar då?”

Svenske handbollsikonen Per Johansson, förbundskapten för Montenegros damlandslag, håller med om kritiken.

– För det första: det finns väldigt många bra delegater som jag har en jättefin relation med. Det vill jag verkligen understryka. Det största problemet är att delegaterna är så oerhört pressade och nervösa för att göra fel. Gör de fel får de åka hem, det är det största problemet, säger Per Johansson.

Han menar att delegaterna fokuserar på helt fel saker.

– Det finns delegater som överhuvudtaget inte är intresserade, de vill bara göra karriär. Du får inte ha assisterande tränaren som sitter på huk, man får inte ha vattenflaskan där man vill... saker som är helt skit samma, de kan dessutom kliva in och säga åt en att man inte får sitta i skarven mellan två stolar. Jag menar, säg att det är 20-20 med fem minuter kvar och du får en tillsägelse för att du sitter på skarven mellan två stolar. Hur fan tror du man reagerar då? säger han och saknar dialogen.

– Jag tycker man tagit bort den här dialogen som fanns mellan domare och ledare tidigare. Nu är domarna mer som musslor, de tittar bara bort mot bordet och låter dem ta beslut. Det är lite de här grejerna vi ledare vill ha bort. Men det var längesedan handbollen var för oss spelare och ledare nu, säger Per Johansson.

Spelare, ledare och övriga profiler i handbolls-Sverige som SportExpressen talat med vittnar också om ett liknande missnöje även inom svensk handboll.

– Nu har jag inte varit i svensk handboll på många år, så jag kanske inte ska uttala mig om det. Men jag tror det är samma mekanismer där, att man fokuserar på fel saker. Internationellt tror jag dock det är ett större problem, säger Per Johansson.

LÄS MER: Handbolls-EM 2020 - spelschema, grupper, resultat och tv-tider